Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A felújított sorokpolányi templom megáldása

A felújított sorokpolányi templom2018. május 25-én megáldotta dr. Székely János megyéspüspök a kívül-belül felújított sorokpolányi templomot.



A felújított sorokpolányi templomSorokpolány, a Szombathelyt Körmenddel összekötő főút közelében, a Jáki-Sorok-patak mentén található. A település Polány és Sorkiújfalu újkori egyesítéséből keletkezett, az előbbi települést 1265-ben említi oklevél Pulan alakban. A falu főutcájára néz a római katolikus plébániatemplom, amelyre elég csak rápillantani, hogy tudjuk: középkori eredetű az építmény. A kis templom tornya román, hajója gótikus eredetű. A kapu oromzatában található középkori falfestmény azonnal megragadja a tekintetünket: egy míves, a XV. századra datálható Golgota-jelenet.

A felújított sorokpolányi templomAz elmúlt évtizedekben a templom állapota sokat romlott: a rossz tető és a vizesedő falak szükségessé tették a felújítást, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában dr. Stift Zoltán, plébániai kormányzó. A külső felújításra már korábban sor került. A belső felújítás zárta az épület rendbetételét. Pályázati források és széleskörű összefogás segítette a megújulást, ami mutatja, hogy van erő és hit az itt élő emberekben és ez reménnyel tölt el a jövőre nézve is, mondta Stift Zoltán.

A felújított sorokpolányi templomDr. Székely János megyéspüspök áldotta meg a templomot és volt főcelebránsa a szentmisének. Szentbeszédében kiemelte: Krisztus az élő templom, mert benne az Élő Isten lakik. Belőle Isten fénye, ereje árad, ahogy Ezekiel próféta is megjövendölte.
A település címerében is ott a patak és a templom. A templom amelyből élet árad. Az ünnep ráirányítja a figyelmet, hogy az emberek beengedjék Istent az életükbe, pl. a házasságokba, családokba. Brenner János és családja példáját állította a hívek elé és biztatta őket: építsék életüket Istenre, vezessék a gyermekeket is az Úrhoz, a forráshoz. Székely János kiemelte: fontos, hogy a nemzetünket is odavezessük az éltető forráshoz, legyen hit mert enélkül a nemzet elpusztul. De ugyanilyen fontos, hogy a szenvedéseinkbe is beengedjük Istent.

Van-e bennünk hit? Akarunk-e erre a hitre építeni? - tette fel a kérdést püspök atya.

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde meghallgatható itt. 


A felújított sorokpolányi templomA szentmisét követően az ünneplők a paplak udvarán gyűltek össze, ahol Székely János megáldotta a Stift Zoltán által készített és a kert fáira elhelyezett rajzokat.