Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

SÜMEGI ESZTER ÉS A BOZSODI KVARTETT A SZÉKESEGYHÁZBAN

Martinus Exclusive2018. június 6-án, szerdán 19.00-kor folytatódik a Martinus Exclusive programsorozat. A Székesegyházban Sümegi Eszter és a Bozsodi Kvartett ad koncertet. Belépőjegyek a Szily János Látogatóközpontban vásárolhatók. 

SÜMEGI ESZTER korunk egyik legnagyszerűbb magyar szopránénekesnője. Énekesi tehetsége már kisgyermek korában megmutatkozott és attól a kortól fogva tudatosan és határozottan készült az énekesi pályára. 1993-ban megnyerte a Nemzetközi Pavarotti Énekversenyt Philadelphiában. Ugyanezen évtől kezdve szólistája a Magyar Állami Operaháznak, ahol rendkívül gazdag repertoárt alakított ki az évek folyamán, eddigi pályáján több mint harminc főszerepet énekelt kezdve a Bohémélet Mimijétől a legnagyobb spinto szoprán szerepekig, mint a Tosca, vagy a Végzet hatalma és a Trubadur Leonorája, Aida, Angelika nővér.

Sümegi Eszter a világ számos operaszínpadának vendége: így többek között a Torontói Operának – ahova már négyszer hívták vissza –, vagy a Bécsi Staatsopernek – ahol sorozatban énekli Tosca szerepét. Énekelt továbbá Frankfurt, Salzburg, Bregenz, Reykjavik, Karlsruhé és Bellinzona Operaházainak színpadain. Rendszeresen szerepel a hazai és külföldi koncertpódiumokon neves karmesterek irányítá sával és olyan partnerek oldalán koncertezett, mint Giuseppe Giacomini, José Cura vagy Polgár László.

A Convention Budapest kiadásában két önálló albuma jelent meg: Love, Blood & Fire (2003) címmel, amelyen Verdi, Puccini, Catalani és Wagner áriákat énekel és Gluck Arias (2011) címmel. Pályafutása alatt elénekelte az összes Puccini-opera főszerepét, az utóbbi években pedig megtalálták a nagy Strauss – és Wagner – szerepek, melyeket egyöntetű szakmai és közönségsiker övez. 2010-ben a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, az Operaház két alkalommal is neki ítélte a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese díját, 2016-ban munkája elismeréseként Kiváló Művész kitüntetést kapott.