Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Könyvek könyve előadássorozat Szentgotthárdon

Előadás SzentgotthárdonJanuár 30-án indult előadássorozat a Pannon Kapu Kulturális Egyesület szervezésében Heiter Róbert Gottfried, szentgotthárdi káplán, tanár, szentszéki bíró előadásában a Szentgotthárdi Színház, aulájában. A kéthetente tervezett kilenc előadásból végül tíz kerekedett ami teljesen érthető ha legalább annyit tudunk  a Könyvek könyvéről, vagyis a Bibliáról, hogy az bizony igen hosszú. És aki legalább nagyvonalakban ismeri a Könyvek könyvét, az azt is tudja, hogy tíz előadás is kevés ahhoz, hogy akár csak elmélyüljünk egyes részeiben.

Előadás SzentgotthárdonKülönleges vállalkozás volt, ez, hiszen a Biblia e tíz előadás alatt kilépett a templom és a plébánia falai közül és helyet kapott e falakon kívül, nem egyházi környezetben – bár Szentgotthárdon nem is olyan egyszerű „nem egyházi” környezetet találni, hiszen a Szentgotthárdi Színház aulája sem más, mint az egykori magtártemplom – vagyis megszentelt hely egyik terme. Előre mutató vállalkozás volt az, hogy az előadássorozatot felvállalta egy civil szervezet, a Pannon Kapu Kulturális Egyesület, A szervezők remélték, hogy ebben a formában talán olyanokat is be tudnak vonzani kéthetenként, akik az egyházi környezetben, a templomban vagy a plébánián nem vennének részt ilyenen, ide viszont eljönnek.

Előadás SzentgotthárdonAz előadássorozat legnagyobb részén telt ház volt, a pótszékeket is igénybe kellett venni Kellett egy jó előadó, akit az Egyesület Heiter Gottfried Atyában megtalált. A vetített képekkel kísért lendületes előadásokon azt kaptuk, amiért oda elmentünk: a Biblia könyvein sorba végigmentünk, de nemcsak arról hallottunk, hogy mi van a Biblia egyes könyveiben, hanem nagyon érdekes történelmi, kultúrtörténeti, kulturális összefüggések is elénk kerültek. A Biblia mint ezen a sorozaton is kiderült nemcsak a világ legfontosabb könyve, amit ismernünk kell, de nélküle nem értjük a mindennapi élet nagyon sok elemét sem. Nem értjük, hogy mi akar lenni Bálám szamara a hegytetőn; mi az, hogy a teve könnyebben jut át a tű fokán; mi a sok helyen ábrázolt galamb - csőrében olajfaággal; vagy milyen szövetséget jelent az égen megjelenő szivárvány.  A Biblia nélkül nem értjük sok költőnk versét, hiába olvassuk Babits Jónás könyvét, József Attila Istenes verseit, Ady Biblia ihlette fél mondatait,  de időnként  nem értjük még politikusok bibliai ihletésű kijelentéseit sem. Napi életünk, kultúránk, a mozikban látható filmek, színházi előadások,  naponta használt közmondások és szállóigék mind át vannak itatva bibliai elemekkel.

Előadás SzentgotthárdonEzek között nagyon sokra rávilágított maga az előadó is, de remélhetőleg sokaknak kedvet is csinált ahhoz, hogy minél gyakrabban, lehetőség szerint naponta vegyék kezükbe ezt a Legfontosabb Könyvet.

Nagy élmény volt a sorozat, tele mély, nagy rádöbbenésekkel, megvilágosodó összefüggésekkel. Betekintés a mindennapi világunk mellett meglévő isteni világba. Csak megköszönni tudjuk mindezt a sorozat előadójának, Heiter Róbert Gottfried szentgotthárdi káplán úrnak.  

Szerző: dr. Dancsecs Zsolt, Szentgotthárd Város jegyzője