Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Magyar zarándoklata dr. Székely János vezetésével Częstochowa-ba

Fekete Madonna2018. június 26-án Częstochowa-ban, a Fekete Madonna kegykép előtt imádkoztak a magyar zarándokok Székely János szombathelyi megyéspüspök vezetésével. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából kiállítás is nyílt a pálos kolostorban magyar képzőművészek Mária alkotásaiból. 

Fekete MadonnaJúnius 25-én indultak a magyar hívek a lengyel zarándokhelyre, Częstochowa-ba. Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök a lelki vezetője a zarándoklatnak. A magyar hívek egy kiállításmegnyitón is részt vehettek, hiszen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából a Szűzanya és a magyarság kapcsolatát ábrázoló képzőművészeti alkotásokból nyílt tárlat a kolostorban. Még 2014-2015-ös Mária évben készült 55 alkotás amelyek Mária és a magyarság kapcsolatát jelenítik meg pl. textíliában, szobrokban, festményeken. A szétszórt magyar közösségekhez eljuttatni kívánt kiállítás célja a nemzet megmaradását jelentő keresztény hit és nemzeti értékrend felmutatása, a  Boldogasszony kép újrafogalmazása, kanonizálása és beágyazása a közösségek mindennapi életébe.

Fekete MadonnaA nap során a kegykép előtt imádkoztak a hívek.  A Czestochowa-i pálos szerzetesek a kommunista diktatúra legkeményebb éveiben elindítottak egy esti imádságot, amelyet 'Apel'-nek (szólítás-nak, sorakozó-nak) neveztek. Az imádság szólt egészen konkrétan Wyszyński bíborosért, de az egész népért is. Az ima a hitet és az összetartozást kifejező énekekből, egy szentírási részből és annak magyarázatából, egy tized rózsafüzérből, és egy záró áldásból állt. Az imádság egyre terjedt, a rendszerváltozás után pedig a televízió is közvetíteni kezdte. Sok családi otthonban esténként a TV segítségével bekapcsolódva a Czestochowa-i Apel imádságba, az egész család együtt szólítja Fekete Madonnaaz Istent.

Székely János megyéspüspök mondott gondolatokat az imádság alatt. Kiemelte: nagy szüksége lenne a világnak csillogó szemű emberekre, akik nemcsak pénzt keresnek, hanem tudják, hogy életük egy nagy katedrális építésének része. a világ szeretetből van és mi is arra születtünk, hogy megtanuljunk szeretni és Isten végtelen szeretetébe beléphessünk.

Egy kultúra addig él amíg kapcsolatban van azzal az életető titokkal amelyből született. Az európai kultúra haldoklik, mert elveszítette kapcsolatát Istennel, aki az élet forrása. Elutasítja az evangélium fényét. Kevesebb a házasság, kevesebb gyermek születik. Sokan nem is értik, hogy mi a szép abban, hogy az egész életüket odaajándékozzák valakinek, mondta Székely János, aki példaként állította a magyar és a lengyel történelem kiemelkedő alakjait, akik életükkel, hitükkel tanúságot tettek Isten iránti szeretetükről. Példaként idézte Szent László királyunkat, akinek édesanyja lengyel volt, vagy Szent II. János Pál pápát. 

Megemlékezett Boldog Brenner Jánosról is, akinek Isten iránti szeretetét példaként állította a hívek elé. Ilyen szeretetre van szüksége családjainknak, papjainknak, a világnak. Ezt a kincset esdje ki számunkra a Boldogságos Szűz Mária, Lengyelország és Magyarország királynője, zárta gondolatait Székely János. 


Az esti imádság megtekinthető itt.  

https://www.youtube.com/embed/Xw-t-a5teHU