Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Medjugorjei zarándoklat a Szűzanya jelenésének 37. évfordulójára - 2018. június 22 -26.

Medjugorjei zarándoklat2018. június 22 -26. között medjugorjei zarándoklaton vettek részt Szombathely szentkirályi városrészének hívei  a Szűzanya jelenésének 37. évfordulóján.  

Medjugorjei zarándoklatMeđjugorje kicsiny, alig ismert bosznia-hercegovinai település Mostartól kb. húsz kilométerre délnyugat irányában, ami ma a világ minden tájáról érkező zarándokok millióinak célpontja. Az elmúlt 37 év alatt több millió zarándok fordult meg Međjugorjében. A Szűzanya lelki műhelyében tanultak meg sokan imádkozni, böjtölni, gyónni és itt részesültek a testi-lelki gyógyulás kegyelmében. Sokan itt érezték meg szinte foghatóan, Isten jelenlétét és Szűz Mária hathatós segítségét. Számtalan zarándok itt találta meg nyugtalan lelkének igazi békéjét. Ezért sokszor nevezik Međjugorjét a világ gyóntatószékének, lelki Medjugorjei zarándoklatgyógyintézetnek és az imádkozás iskolájának.

Több tízezer zarándok gyűlt össze ebben az évben is Medjugorjéban a Szűzanya jelenésének évfordulóján. Immár 37 éve jelent meg a Szűzanya hat gyermeknek ezen a kietlen vidéken, ahol legfőképpen csak hegyek és kő található és ima, meg bűnbánat, és kiengesztelődés, és boldogság meg béke, és szeretet.  Az elmúlt 37 év során több millió zarándok kereste fel Medjugorjét, hogy tiszteletét tegye, vagy csak fohászkodjon, és hálát adjon Égi Édesanyánknak a kiáradt kegyelmekért.

Szombathelyről, a szentkirályi városrészről már hagyományosan szervezünk zarándoklatot a Szűzanya jelenésének évfordulójára. Ebben az évben Kiss György Nova egyházközség plébániai kormányzója volt a csoport lelki vezetője. Zarándokutunk első állomása Tihaljina volt, ahol megcsodáltuk a gyönyörű Szűzanya szobrot.  

A zarándoklat csúcspontja a június 25-én bemutatott szentmise volt, amikor is több mint kétszáz pap koncelebrálásával mutatta a legszentségesebb áldozatot a hercegovinai ferences rend tartományfőnöke fr. Miljenka Šteko OFM, valamint a medjugorjei plébános fr. Marinka Šakota OFM. A szentmise kezdetén körmenetben hozták be a gyönyörűen feldíszített Szűzanya szobrát a szabadtéri oltárhoz. A körmenet alatt és szentmisén is a zenei szolgálatot a medjugorjei énekkar szolgáltatta. A zenei élmény is óriási hatással volt a jelenlévő zarándokokra, mint ahogy a szentbeszéd is, amit a technika jóvoltából szinkrontolmács segítségével magyarul is hallhattuk. A szentmise után, mint mindennap zarándoklatunk során nem volt vége a szertartásnak, hanem a medjugorjei rózsafüzér elimádkozása után szentségimádással fejeztük be hódolatunkat a kihelyezett Oltáriszentség előtt. Ezen a napon volt az úgynevezett „Béke” menet is, amely gyalogos zarándoklatot takar, amikor is Medjugorje környékéről – akár 150 kilométerről is – de elsősorban Humac településről sok ezren teszik tiszteletüket a Medjugorjei Szűzanyánál.

Medjugorjei zarándoklatEmlékezetes marad zarándok csoportunk számára a közös magyar szentmise is. Az első jelenés évfordulójának napján tarthattunk szentmisét a kápolnában, ahol a kőszegi zarándok testvéreinkkel együtt vettünk részt  amelyet Kiss György atya mutatott be, Németh Csaba kőszegi káplán és Wolowitz Ádám  verbita szerzetes celebrálásával. A szentbeszédet Csaba atya mondta.

Természetesen Medjugorje nem lehet Križevac nélkül és a Jelenések hegye nélkül ahol a Jézus szenvedéstörténetén és a rózsafüzér titkain elmélkedtünk. Csoportunk kisebb része a hegy lábánál imádkozott.

Nagyon érdekes és tanulságos előadásokat hallhatunk a Cenacolo közösségben, ahol két fiatalember tett tanúságot életéről, arról hogyan került a szenvedélyek rabjává és itt Medjugorjéban, hogyan gyógyult meg minden gyógyszer nélkül.

Június 25-én a Szűzanya a következő üzenetet adta Maria Pavlovič látnoknak:

"Drága gyermekek! Ez az a nap, amelyet az Úr adott nekem, hogy hálát adjak
mindnyájatokért, azokért, akik megtértek és elfogadták az üzeneteimet és
elindultak a megtérés és a szentség útján. Örüljetek, gyermekeim, mert
Isten irgalmas és mérhetetlen szeretettel szeret mindnyájatokat és
idejövetelem által az üdvösség útja felé vezet benneteket. Mindnyájatokat
szeretlek és nektek adom Fiamat, hogy Ő békét adjon nektek. Köszönöm, hogy
válaszoltatok hívásomra."
 
Medjugorje, 2018. június 25-én

 

Medjugorjei zarándoklatA hazafelé vezető úton még egy lelki élménnyel gazdagodtuk, amikor is hálaadó szentmisét mutatott be Kiss György atya Horvátország leglátogatottabb és legszebb zarándokhelyén a veprici lourdesi barlangnál.

A lelki élmények mellett kulturális és esztétikai élményekkel is gazdagodtunk mivel rövid városnézést tettünk Mostarban, megcsodáltuk a kravicai vízesést valamint ismerkedtünk Hercegovina építészetével növény és állatvilágával is.

 
Szöveg:  Geosits Péter – Fotó: Somogyi Mariann