Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A szemem, a kezem, a szívem…- Házaspárok lelkigyakorlata a Martineumban

 

Házaspárok lelkigyakorlataHázaspároknak szerveztek lelkigyakorlatot június 29-től július 1-ig a Martineum Felnőttképző Akadémián. A lelkigyakorlatot Fekete Szabolcs Benedek atya vezette.

Házaspárok lelkigyakorlataElső este páros szentségimádással indítottuk a hétvégét. A mindennapok taposómalmából, munkából és családból az Oltáriszentség előtt elcsendesedhettünk, kértük az erőt a folytatáshoz, megújuláshoz.

Az első elmélkedés témája a szem volt. Milyen a házaspárunk látásmódja? Miért látom szépnek házastársamat, mik az ő kincsei, ami gyönyörködtet? Tanuljunk attól, aki jól lát, idősektől, bölcsektől vagy gyerekektől!

Minden elmélkedést páros beszélgetés követett, amikoris irányított kérdésekkel egészen mély gondolatainkat-érzéseinket is megoszthattuk egymással.

 Kezeinket munkára és imádságra használjuk! Higgyünk az imára kulcsolt kezek erejében!- hangsúlyozta Szabolcs atya a második elmélkedésben.

Házaspárok lelkigyakorlataA harmadik elmélkedésen a szív volt a téma. Szívünkben az isteni törvények mellett felhalmozódhatnak az elvadult érzések és gondolatok is. Engedjük meg és hagyjuk, hogy Jézus kitakarítsa a szívünket! Párunkkal átgondolhattuk, milyen a „szívkamrám”, a legeldugottabb részem? Mennyire merem ezt megmutatni?

Színes és vidám szentmiséken vehettünk részt, ahol a gyerekek is megszólalhattak. Sok szorgalmas fiatal gyerekfelügyelő segítette, hogy a házaspárok nyugalomban meg tudják hallgatni az elmélkedéseket, és utána békében tudjanak beszélgetni. Gyorsan elrepült a pár nap, a mi gyerekeink olyan jól érezték magukat, hogy szerettek volna még egy hétig maradni. Köszönet és hála Szabolcs atyának, a szervezőknek és a gyerekfelügyelőknek!

Reméljük, hogy gyümölcsöző volt a hétvége, minden házaspár kapott erőt a változáshoz, és Jézus, mint családtag segít minket továbbra is a hétköznapokban!

 Tóth Tamás és Helga

 

Fotó: Busa Tamás