Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Fatimai engesztelés Toronyban

Fatimai estJúlius 13-án Toronyban gyűltek össze a plébánia és a filiák hívei köszönteni a Szűzanyát.

Fatimai estImaestünk szentségimádással kezdődött Perger Gyula atya vezetésével. Ezalatt gyónási lehetőség kínálkozott a zarándokok számára. A szentmise kezdetén Gyula atya köszöntötte az est főcelebránsát, Bokor Zoltán atyát, aki római tanulmányai befejeztével augusztus 1-től a sárvári plébánián látja el új feladatkörét.

Az igeliturgia után a vendég atya Szűz Máriáról mint az irgalmasság anyjáról elmélkedett, aki az isteni irgalom közvetítője. A szentírás első lapjain olvashatjuk, hogy Isten megteremti az embert. Szeretetből teremti meg és kéri, hogy a tiltott fáról ne egyen. Az ember viszont saját szabályai szerint akar élni és ellent mond Istennek. A bűnbeesés után Isten nem az embert átkozza meg, hanem a gonosz lelket megszemélyesítő kígyót. Az embernek felnyílik a szeme és szégyelli magát ruhátlansága miatt. Isten irgalmasságból ruhát ad az emberre. Az isteni irgalmat végigkövethetjük az egész szentírásban. A kereszt alatt ott áll Mária és János apostol, s Jézus Édesanyjára bízza a szeretett tanítványt és általa minket is. Az elinalt apostolok is mi vagyunk, amikor nem valljuk meg hitünket. Mária az egyház anyja. Az anyaszentegyház tagjainak pedig reformokat kell időközönként végrehajtani, meg kell újulnia, de az egyház akkor is anya és szent.

Fatimai estVizsgáljuk meg magunkat, hogy állunk az egyházzal? Vajon a hibákat keressük és kritikát fogalmazunk meg, vagy a jó dolgokat is észrevesszük? Sokszor tapasztaljuk, hogy gyermekeink, unokáink nem járnak templomba. Megteszünk mindent, hogy ez a tendencia megváltozzék? Járjunk előttük jó példával. Készülődjünk örömmel a szentmisére. Isten nélkül fel lehet építeni egy társadalmat, mert az ember képes rá. Azért mert kizárjuk Istent életükből nem istentelen lesz a világ, hanem embertelen. Az ember képes lesüllyedni az állati színvonal alá Isten nélkül, erre számtalan példa van a történelemben. Jézus az apostolokat felhatalmazza a bűnök megbocsájtására, éljünk bátran ezzel a lehetőséggel! Istent nem a bűneink sokasága érdekli, hanem maga az ember. A Mennyei Atya mindenkit üdvözíteni akar irgalmasságból. Kérjük a Szűzanyát, hogy segítsen Isten jelenlétében élnünk – hangzott a tanítás.

Fatimai estEzt követte a legszentebb áldozat bemutatása. A szentmise végén a fatimai körmenetben énekekkel köszöntöttük az Irgalmasság Anyját, majd imádkoztunk hazánkért, ifjúságunkért, betegeinkért.

Szöveg: Hoós Norbert – Fotó: Hoós Flórián