Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Domonkos Nővérek nemzetközi képzése Kőszegen

Domonkos nővérek konferenciája KőszegenHetedik alkalommal tartottak találkozót a közép- és kelet-európai országokban működő domonkos közösségek szerzetesnővérei. Július 12. és 17. között 11 országból 80 domonkos nővér gyűlt össze Kőszegen közös stúdiumra, kapcsolatépítésre.

Domonkos nővérek konferenciája KőszegenA Domonkos Nővérek Nemzetközi Szervezetének (DSI) hála, 17 éve szoros kapcsolatot ápolnak egymással a Közép-Európához tartozó női domonkos kongregációk.  Az együttműködés részeként háromévente találkoznak a magyar, szlovák, cseh és horvát nővérek, hogy néhány napos közös képzésen vegyenek részt, együtt imádkozzanak, ápolják a személyes kapcsolatokat és keressék az együttműködés lehetőségeit.

2001-ben Kőszeg adott otthont az első ilyen találkozónak. Azóta sor került több szlovákiai és csehországi képzésre. Idén, a magyarországi domonkos nővérek kongregációja alapításának 150. évfordulója alkalmából ismét az alpokaljai kisvárosba kapott meghívást az esemény.

Domonkos nővérek konferenciája KőszegenKözel nyolcvan domonkos nővér érkezett meg 2018. július 12-én a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületébe, hogy a következő öt napban részt vegyenek az előadásokon, közös imákon és rekreációs programokon. A fent említett országokon kívül jöttek vendégek Németországból, Ausztriából, Olaszországból, Norvégiából és Irakból is.

Az előadásokat Philippe Lefebvre OP atya (Svájc) és Nazik Matty OP nővér (Irak) tartotta, „Nők a Bibliában” témában. Ezen kívül Nazik nővér beszámolt az iraki keresztények helyzetéről és az ottani domonkos nővérek szerepéről az újrakezdésben. Volt szó az Igazságosság és Béke szervezet munkájáról, de szóba került a nők és gyerekek kizsákmányolása és az emberkereskedelem is.  Mindez egybefűzve a bibliai témával intellektuális és érzelmi szinten is megdolgoztatta a résztvevőket.

Domonkos nővérek konferenciája KőszegenVasárnap korán reggel Dr. Székely János megyéspüspök úr mutatott be szentmisét a nővéreknek, akik ezután buszra szálltak és ellátogattak Pannonhalmára, a Bencés Főapátságba.

Július 17-én, kedden ebéddel fejeződött be a találkozó. A vendégek azzal a reménnyel indultak útjukra, hogy gyümölcsöt hoz bennük a sok „kőszegi kegyelem”, és hogy három év múlva Csehországban újra találkoznak.