Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent István tárlat Szombathelyen

Szent István tárlat2018. július 20-án nyílt meg a Mária Rádió Szent István Rajzpályázatának anyagaiból válogatott kiállítás Szombathelyen a Martineum Felnőttképző Akadémián. Székely János megyéspüspök nyitotta meg a tárlatot.

Szent István tárlat2017. elején a Mária Rádió rajzpályázatot hirdetett általános és középiskolás tanulóknak.

A rajzpályázat célja az volt, hogy a gyermekek a rajzolás művészetén keresztül kifejezzék, számukra mit jelent Szent István király alakja, valamint elhelyezzék modern korunkban államalapító Szent királyunk személyét, üzenetét. A rajzpályázaton a diákok A4 vagy A3 méretű, bármilyen kézi technikával készült pályaművel vehettek részt.

Szent István tárlatA beérkezett alkotásokat a váci Garay Képzőművészeti Stúdió zsűrizte illetve a közönség is szavazhatott a Mária Rádió Facebook oldalán megjelent művekre.  A mostani kiállítás, válogatás a beérkezett több száz pályaműből.

Megnyitóbeszédében Székely János megyéspüspök emlékeztetett arra: Szent István tette le azt a szikla alapot, amelyre ezer év óta építkeznie kellene a magyarságnak. Fontos lenne, hogy a gyerekek megsejtsék a magyar történelem titkát, hogy ez a szikla: Mária kegyelme és oltalma, a keresztény hit, a Krisztusba vetett hit tartott meg minket ezer éven át. Fontos lenne, hogy a gyermekek szívébe ezt az igazságot elültessük, hangsúlyozta Székely János, aki hozzátette: fontos lenne ismerni a múltunkat, hogy építkezni tudjunk rá.

Dr. Székely János megyéspüspök megnyitóbeszéde meghallgatható itt.

A tárlat szeptember végéig látható.