Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Kiállítás a nicki Örökségvédelmi Közösségi Házban

KiállításmegnyitóNicken az Örökségvédelmi Közösségi Házban nyílt meg a Szent Anna búcsún Sztojka József kiállítása.


 

A nicki búcsú nem csak Szent Anna tisztelőinek nagy esemény, hanem a település életében is évszázados nagy jelentőségű hagyomány. Az idei Szent Anna ünnep hálaadó jubileumi szentmisével kezdődött. A nemrég új állomáshelyre került Aigner Géza atya mutatta be ezüstmiséjét. A délutáni litániát követően kiállítás nyílt Sztojka József rajzaiból, aki munkájából kifolyólag kötődik a településhez. Nagyon szép példája, annak hogy a művészettel miként lehet megmutatni a természet azon csodáit, melyek legközelebb állnak hozzánk. A jelenlévők megtudhatták, hogy az amatőr művész otthon esténként kisebbik lányával televízió nézés helyett ezt a hobbit űzi. Az olajplasztika technikával készített képek szinte kivétel nélkül a természet csodáit tárják a szemlélődő elé, azt a csodát, amit csak az vesz észre, aki figyelmesen jár természetben, a legapróbb faág is elgondolkodásra készteti.

„Ezek a tájképek olyanok, mint egy mély lélegzetvétel a mindennapok rohanásában” mondta megnyitó beszédében Firisz Lászlóné A Nicki Szent Anna Templomért Alapítvány kuratóriumának tagja. Majd így folytatta: „most olyan képek kerültek kiállításra, melyeknek valamilyen formában köze van a vízhez az éltető természethez. A közösségi ház már több kiállításnak adott helyet ez a mostani ismét egy színfoltja a település kulturális életének. „

A megnyitón megjelentek, a képek megtekintése után elismerően nyilatkoztak a nem túl könnyű technikát alkalmazó művész munkáiról.

A rendezvény végén szerény agapéval kedveskedtek a szervezők a jelenlévő vendégeknek, és bizakodásuknak adtak hangot, hogy a későbbiekben is sor kerülhet hasonló tárlatok bemutatására a felújított évszázados épületben.