Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent István király ünnepe Szombathelyen

Szent István király ünnepe2018. augusztus 20-án államalapító királyunkra, Szent Istvánra emlékezik az ország. Szombathelyen a Szent Kereszt templomban mutatott be szentmisét az ünnep alkalmából Székely János megyéspüspök.

Szent István király ünnepeSzent István király nemzetünk egyik legnagyobb alakja, mondta szentbeszédében Székely János hozzátéve: István nem politikai számításból választotta a keresztény hit útját. A lelke mélyéig keresztény ember volt. Életrajzai leírják: ha a templomba belépett mindig letérdelt és imádkozott. Ha úton volt, a sátraiban is mindig imádkozott, gyakran az emberei is így találtak rá. István célja a keresztény hit átadása volt, ez volt szíve közepében, ezért templomokat, kolostorokat épített, egyházmegyéket alapított. Védte a rászorulókat, kordában tartotta a hatalmasokat. Erre a hitre épül magyar történelmünk, mondta a megyéspüspök.

Szent István király ünnepeSzékely János kiemelte: az európai kultúra nem véletlenül jött létre, nem véletlenül alakult ki az a szép és élhető világ amit élvezünk. Ahol van becsülete az idősnek, szegénynek, kezet nyújtunk a társadalom rászorulóinak, védjük a környezetet. Ez a kereszténységből született. Abból a meggyőződésből, hogy minden ember Isten képmása, az ő teremtménye. Ebből született jogrendszerünk, a demokrácia, a tudományos és technológiai fejlődések, az ingyenes oktatás vagy a kórházak. Keresztények szüntették meg a gladiátorjátékokat, a gyermekgyilkosságokat, a rabszolgaságot. Ha nem lett volna Krisztus vagy a kereszténység, akkor történelmünkből sok nagy alak hiányozna, pl. Da Vinci, Mozart, Bach, Széchenyi, Pilinszky. Történelmünket Krisztus termékenyítette meg. Erre a sziklára épül történelmünk. És addig marad meg Európa, amíg erre a sziklára tud építeni, amíg vannak benne olyan emberek mint Szent István, Szent Gellért, mondta Székely János, hozzátéve: az evangélium arra figyelmeztet bennünket, hogy cselekedeteinkkel is bizonyítsuk hitünket. Így lehet valóban élő a hitünk. Tőlünk, mai európaiaktól is tetteket, élő hitet vár Isten. Pl. az abortusz elutasítását, mondta Székely János. Legyenek olyan kórházak, ahol nem végeznek abortuszt; azok az orvosok akik abortuszt végrehajtanak ne vezessenek szülést; a társadalombiztosításból pedig abortuszt ne finanszírozzanak. Így lehetünk újra életbarát társadalom, emelte ki Székely János.

 

Adjunk hálát Szent István hitéért és kérjük, hogy ma is legyenek olyan családok akik Krisztusra akarnak építeni. Legyenek fiatalok, akik lelkesednek a hitért, akik tisztelik az élő Istent, tisztelik az életet, akik Krisztus sziklájára akarják alapozni jövőjüket, hazánk, nemzetünk életet és családjukat, zárta szentbeszédét Székely János.

Az augusztus 20-i szentmise megtekinthető itt.  

Szent István király ünnepeA szentmise végén Székely János megáldotta az új búzából készült kenyeret, amelyet a hívek meg is kóstolhattak a templomból kijövet. 

 

A Magyar Kurír oldalán Szent István királyunkról és ünnepéről bővebb összefoglaló is olvasható, itt.