Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Állami kitüntés Györke Gyulánénak, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Őrségi Karitászcsoportja vezetőjének

Állami kitüntetésÁllamalapító Szent István királyunk ünnepe alkalmából Nagy István agrárminiszter több állami és miniszteri kitüntetést adott át. Györke Gyuláné, az Őrségi Karitász Szervezet vezetője nemzeti ünnepünk alkalmából a MAGYAR EZÜST ÉRDEMKERESZT kitüntetést vehette át az Agrárminisztériumban tartott ünnepi rendezvényen. 

Állami kitüntetésGyörke Gyuláné, született Varga Julianna már fiatalon bekapcsolódott a település közösségi életébe, elsősorban hagyományőrző rendezvények aktív résztvevőjeként. Közösségi munkája kettő, a település szempontjából is fontos területen valósult meg.

A település Római Katolikus gyülekezeti közösségében vállalt közel három évtizedes aktív, meghatározó szerepet. Egyházközségi munkájához kapcsolódóan az Egyházmegyei Karitász Őrségi Szervezetének vezetője.

2000-ben, a millennium évében az ő kezdeményezésére és kitartó szervezői és adománygyűjtő munkájának eredményeképpen az egyházközség a katolikus imaház előtt Szent István-szobrot állított.

Ezen időszaktól számos határon túli gyermekcsoport egyházközségi fogadását, őrségi táboroztatását szervezte Kárpátaljáról, Munkácsról és az erdélyi Gyimesbükkről.

Ezek a gyermekcsoportok több alkalommal egy-egy hetet tölthettek el az Őrségben. Programjaikhoz, utaztatásukhoz szükséges pénzügyi fedezetek előteremtésében sikeres pályázatokkal járult hozzá

A gyülekezeti közösségben végzett szervező és a határon túli gyermekek rendszeres fogadását, táboroztatását biztosító áldozatos munkájáért két alkalommal kapta meg az Egyházmegye Szent Erzsébet rózsája kitüntető címet.

Karitatív munkájában a szegények, az elesettek, a rászorultak őszinte megsegítését képviselte. Több alkalommal volt főszervezője Kárpátaljára, Munkácsra irányuló segélyszállítmányoknak, jelentős gyógyszersegély kijuttatását, más alkalommal oktatási intézmény részére számítógépek, és iskolai oktatási eszközök szállítását szervezte, 2010-ben az Őrségi Karitász csoport jelen volt a vörösiszap katasztrófa károsultjainak megsegítésében, továbbá az észak-magyarországi árvízkárosultak segélyezésében. Irányításával az Egyházmegyei Karitász számos segélyszállítmányt juttatott el településünkre, melyek jól szolgálták a településen élők megsegítését.

2013-ban példamutató és áldozatos Karitász munkája elismeréséül Caritas Hungarica kitüntetésben részesült, melyet Budapesten vehetett át.

A másik terület a település közösségi életében, a hagyományok ápolásában, a helytörténeti értékek összegyűjtésében, kiállításokon történő bemutatásában végzett kiemelkedő munkája.

Györke Gyuláné hitvallása, hogy a jelent és a jövőt csak történelmi múltunk megismerésével, hagyományaink és értékeink megőrzésével lehet építeni. Ezen hitvallás jegyében az elmúlt húsz évet számos gyűjtő munkája példázza.

A településen még fellelhető régi fényképek összegyűjtésével, azok digitalizálásával, nagyíttatásával és ezen fényképanyag kiállításon történő bemutatásával szerzett elismerést a településen élők körében.

Az elmúlt húsz év során szinte minden esztendőben az irányításával összegyűjtött helytörténeti értékek egy-egy témaköréből szervezett kiállítást. Ezen gyűjtőmunkából és kiállítási anyagokból folyamatosan gyarapodott a település történelmi múltját megőrző és bemutató kiállítási anyag.

2016-ban a település elmúlt 200 éves történelmi múltját bemutató, számos levéltári dokumentummal is bővített, gazdag kiállítási anyaggal örvendeztette meg a látogató közönséget.

Az elmúlt évben pedig a Reformáció 500. évfordulójához kapcsolódva Bajánsenye település egyháztörténetét bemutató kiállítást szervezett.

Számos történelmi értéket feltáró és megőrző gyűjtő és kiállításokon bemutatott munkájáért a Vas Megyei Honismereti Egyesület 2014-ben „Közösségi kultúráért” kitüntető címben részesítette.

Sok éven át tartó gyűjtő munka és sikeres kiállítási anyagok adták a lehetőségét annak, hogy 2011-ben az üresen maradt általános iskola épületében Bajánsenye község Helytörténeti Gyűjteményének létrehozása megvalósuljon, melynek összeállítását több segítő közreműködésével készített el, rendezett be, mely azóta is Bajánsenye település fontos látnivalója és az idelátogatók számára megtekinthető gyűjtemény.

A hagyományok megőrzését szolgáló, szinte valamennyi települési rendezvény - tökmagköpesztő, kukoricafosztó, szüreti felvonulás programok – aktív résztvevője és szereplője.

Györke Gyuláné az egyházi és közéleti területen végzett munkájának eredményeként elismerést szerzett településünknek. Községünk számos, maradandó értékkel gazdagodott, amely önzetlen és áldozatos munka elismerésre és tiszteletre méltó.

Közösségi munkáját valamennyi közösségben a következetesség, felelősségtudat, a múlt tisztelete, az értékek megőrzésének fontossága hatja át.