Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A jövő záloga: hűnek maradni a Teremtőhöz – Veni Sancte a Hittanárképzőn

Veni Sancte miseKisboldogasszony ünnepén, szeptember 8-án reggel a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjának hallgatói és oktatói töltötték meg a Székesegyház Madonna kápolnáját, hogy az új tanév kezdetén segítségül hívják a Szentlelket.

Veni Sancte miseA szentmise elején Dr. Németh Norbert szakigazgató atya köszöntötte a hallgatókat és az oktatókat. „Oktatóként, mi arra vállalkozunk, hogy szárnyakat adjunk Önöknek. Szeretnénk Önöket ráébreszteni képességeikre, amelyeket a teológia művelésére is kaptak. Azzal a tisztelettel kezdjük el az Önök képzését az új tanévben, hogy Önökben már ott él az Isten, ezzel a megrendültséggel, tisztelettel lépünk Önökhöz. Istennek ez a minden emberben ott élő képe fog tisztulni a teológiai tanulmányaik során, reményeink szerint fel is fog ragyogni és mások számára is vonzóvá tud válni!” – zárta köszöntőjét Norbert atya.

Püspök atya a napi evangéliumhoz kapcsolódó homíliájában felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy Jézus családfájának leírásában az evangélista négy pogány asszonyt emel ki név szerint. Ez jelzi, hogy Jézus nemcsak a zsidó nép számára megígért Messiás, hanem minden nép Üdvözítője. Szent Máté egy séma szerint vezeti le Jézus családfáját, amelyben ott vannak az emberek által elkövetett bűnök, elszenvedett fájdalmak – akárcsak a mai családok, vagy éppen nemzetünk történetében – de egy ponton megszakad ez a séma: Józsefnél. „Ő volt a férje Máriának, akitől a Krisztusnak nevezett Jézus született.” Jézus nem emberi erőből született, nem egy ágacska egy emberi családfán, Ő felülről született, a Szentlélek erejéből. Mária egész lényével nyitott volt fölfelé, az ő példája nyomán kellenek ma is családok, akik megnyitják szívüket Isten felé.

Veni Sancte misePüspök atya kiemelte, hogy egész nyugati kultúránk az evangéliumból született. Az evangéliumban gyökerezik az a meggyőződés, hogy minden ember a személyes Teremtő Isten képmása, és mint ilyen, végtelen méltósággal rendelkezik létezése első pillanatától élete utolsó leheletéig. Ha ez a meggyőződés meggyengül, az ember elpusztíthatóvá válik, és el is pusztítják, ahogy azt az emberi történelem már nem egyszer bizonyította. Az Egyház arra hívja a világot, hogy legyünk hűségesek a Teremtőhöz, mert csak addig van kultúránknak jövője, amíg oda tudunk lépni az Élet Forrásához. A teológia tanulásával épp ezt próbáljuk tenni, mert látszólag ugyan haszontalan dolgot művelünk, mégis a legfontosabb, amit csak tehetünk kultúránk, világunk életben maradásáért. Jövőnk záloga a fölfelé való nyitottság, a Teremtőhöz való hűség!

            Veni Sancte miseA szentmise végén Főiskolánk augusztus 1-jén hivatalba lépett új rektora, Dr. Reisner Ferenc atya köszöntötte a hallgatókat. Tanulmányaik megkezdéséhez, folytatásához a Szentlélek Úristen segítségét kérte, egyúttal emlékeztetett arra is, hogyha a Szűzanya példájára nyitott szívvel közelednek a szent tanulmányok felé, akkor nemcsak a szellem kimunkálása lesz az Istenről való elmélkedés, hanem Isten megtapasztalása. Az ebből fakadó öröm pedig áthatol azokba az emberekbe, akikhez tanítóként lépnek majd és egységbe fogja  őket Jézus Krisztus szeretete.

            Szentmise után kezdetüket vették a dogos hétköznapok: a tanulmányi tájékoztató végeztével ténylegesen is elkezdődött a tanév az első konzultációs nappal. 46 hallgatóval indult el a 2018/2019-es tanév a Szombathelyi Hittanárképzőn.