Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Teremtett világ – Dr. Lenarsich Imre plébános fotói a Nádasdy-várban

fotosplebanoskiallitasa-900x600Falusi életképek, a látványon túlmutató gondolatok: dr. Lenarsich Imre nemzetközi hírű fotóművész, hajdani nyőgéri plébános képeiből nyílt kiállítás a Nádasdy-várban. Az Édes évek hol vagytok ma már... című tárlatot főtisztelendő dr. Márfi Gyula veszprémi érsek, metropolita nyitotta meg. www.vaol.hu

A képek között vannak több mint nyolcvan éve nagyított fotók, amelyek mára sem fakultak meg. Ez annak köszönhető, hogy a felvételek hívóvegyszereit az akkori kórház főgyógyszerésze készíttette a fotós-plébánosnak – fogalmazott szakmai előszavában Tóth Imre fotóművész-fényképészmester.
Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek csaknem ötven éve, nem sokkal a fotós-plébános halála után maga is teljesített papi szolgálatot Nyőgérben. Így még hallott arról, hogy a szigorú, ám szeretetet sugárzó dr. Lenarsich Imrét milyen megbecsülés övezte: – Szociofotói olyan korszakokat idéznek meg, amelyekre már nem is emlékezünk. Természetképei pedig a teremtett világ csodáját mutatják be – fogalmazott a veszprémi érsek.
Dr. Lenarsich Imre (1882–1966) fotósmunkásságának emléke csak néhány évtizeddel ezelőtt került ismét reflektorfénybe, amikor fellelték 900 darabból álló színes negatívgyűjteményét, és létrejött a nevét viselő helytörténeti és gyűjteményi alapítvány. Ebből válogatott a kiállítást közösen megrendező alapítvány és a Nádasdy Ferenc Múzeum. A tárlatnyitón a Sárvári Oratórikus Kórus tagja, Pécz Eszter működött közre. A megnyitó után a városháza nagytermében Márfi Gyula érsek Európa jövője és a migráció címmel tartott előadást.

Az eseményen készült további felvételek – Benkő Sándor  fényképei - megtekinthetők a www.sarvarikum.hu weboldalon.