Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ars Sacra Fesztivál a Szombathelyi Egyházmegyében

fejlec2018-690-150A Szombathelyi Egyházmegye számos plébániája csatlakozott az Ars Sacra Fesztivál felhívásához és szeptember 15-20. között bemutatják templomaikat, értékeiket a látogatóknak. 

Döröskei Szent Jakab Templom látogatása és koncert

 IDŐPONT Szeptember 15. 17:00
 HELYSÉG Döröske
 HELYSZÍN Döröskei Szent Jakab Templom
RÖVID LEÍRÁS
10:00-tól felkészült vezető várja a látogatókat az Árpád-kori templomban, melynek első írásos említése IV. Béla királyunk oklevelében található (1244). A templombelsőben található Szent Jakab megdicsőülését ábrázoló oltárkép (1700). 17:00-tól,,Zene mindenkinek'' Kiss Márton zongoraművész előadása.

 

Közös esti éneklés és ima Káldon a Keresztelő Szent János Templomban

IDŐPONT Szeptember 15. 18:00
 HELYSÉG Káld
 HELYSZÍN Keresztelő Szent János Templom
RÖVID LEÍRÁS
Mécsesgyújtás a templom bejáratánál. A templomban: zenész növendékek komolyzenei hangversenye, közben versek. Felkészülés a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra – Balasi István atya iránymutatásával. Hittanos gyermekek zenés-énekes műsora. A templom történetéről szórólap. Tea, sütemény.

 

„Ki vagy Te, aki előttem állsz?”

 IDŐPONT Szeptember 16. 15:00
 HELYSÉG Söpte
 HELYSZÍN Szent Márton Római Katolikus Templom

RÖVID LEÍRÁS
Söpte templomának oltárképe különbözik a megszokott Szent Márton-ábrázolásoktól. A szent püspök, glóriával a feje fölött, Krisztus keresztje alatt térdel. A háttérben a köpenymegosztás jelenete. Ki volt a kép és az oltár készíttetője? Milyen események állnak a háttérben?

 

A megfestett élettörténet

 IDŐPONT Szeptember 18. 17:00
 HELYSÉG Szombathely
 HELYSZÍN Szombathelyi Egyházmegyei Kollégium kápolnája

RÖVID LEÍRÁS
A kápolna nagyméretű kompozíciója Kontuly Béla Jelenetek Szent Márton életéből című, 1942-es képe. Az élettörténet részleteibe Szommer Ildikó, a Szent Márton Intézet munkatársa avatja be az érdeklődőket. Közreműködik Jankovics Zoltán, a festményhez komponált zenei tételekkel.

Lépésről lépésre

 IDŐPONT Szeptember 20. 17:00
 HELYSÉG Szombathely
 HELYSZÍN Szent Márton Templom és Szent Márton Látogatóközpont
RÖVID LEÍRÁS
A felfedező „túra” a Szent Márton tisztelet legfontosabb helyszíneit, köztük a Cella Memoriae-t érinti. Dr. Kiss Gábor tárlatvezetéséhez Jankovics Zoltán prezentál aláfestő muzsikát.