Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Székely János megyéspüspök megáldotta a belsőleg felújított zalacsébi templomot.

Templommegáldás ZalacsébenSzékely János megyéspüspök 2018. szeptember 16-án megáldotta a zalacsébi templomot, amelyben az elmúlt hónapokban fontosabb belső munkálatokat végeztek.

Templommegáldás ZalacsébenA zalacsébi polgárok összefogásának köszönhetően az elmúlt hónapokban belső felújítási munkákat hajtottak végre a templomban. A templom 1886-1888 között épült, így idén már a 130 éves évfordulóját ünneplik a hívek. Már több felújítás is volt a templomban az elmúlt időszakban. Az egyik legfontosabb ezek közül az 1931-32-es, amikor Gál József elkészítette a templom falfestményeit. 1995-ben került elektromos orgona a kórusba és a két üvegablak is akkor készült. Közülük az egyik Boldog Brenner Jánost ábrázolja. Ez volt az egyik első templomi ábrázolása János atyának. A mostani felújítást, amelynek összköltsége kb. 2 millió forint volt, a hívő közösség saját anyagi erejéből fedezte és a vállalkozók nagylelkű hozzáállásából, akik sok esetben nem kértek pénzt a munkáért, hangzott el az ünnepségen.


Az egyik legfontosabb feladat a templomban a járólap felújítása, a padok aljazatának cseréje, az épület szigetelése volt. Sor került a szentély kismértékű átalakítására. Emellett felújították az aggregátort, a gyóntatóhelyiséget, kijavították a torony hibáit és lefestették a kerítést. Székely János megyéspüspök 2018. szeptember 16-án megáldotta a templomot. A templom megáldását élőben közvetítettük Facebook oldalunkon.


Templommegáldás ZalacsébenSzékely János szentbeszédében - az evangéliumhoz kapcsolódva - kiemelte: Péter apostol félig megértette Jézust, az Ő titkát, amikor Benne a Hatalmas, Erős Messiást meglátta. De azt, hogy Neki szenvednie kell, nem fogadja el. Félig érti meg Jézust: akárcsak a vakságából meggyógyult ember. Hányszor mi is a szívünkben vakok vagyunk, mondta Székely János. Nehezen értjük meg Isten jelenlétét, titkát, nehezen fogadjuk el őt, különösen a szenvedésekben. Különösen amikor az életünk terhe nehéz: képtelenek vagyunk Őt felismerni. Minden templom az Isten fényétől ragyog: Isten hatalmas kegyelme árad ki a szentségeken át, segítenek, hogy lássunk, a szemünk megtisztuljon.
Székely János hozzátette: templomaink Isten törvényeinek, az élet törvényeinek jelei. Fontos lenne, hogy a templomok megteljenek emberekkel, akik meghallgatják Istent törvényét: a szeretet, a nagylelkűség, a hűség törvényét.
Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt.