Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Veni Sancte ünnepség a Szombathely Egyházmegye hitoktatóinak

Hitoktatói Veni Sancte ünnepség2018. szeptember 14-én, pénteken Veni Sancte ünnepséget tartottak Szombathelyen a Székesegyházban az egyházmegye hitoktatóinak.

Hitoktatói Veni Sancte ünnepségA délután házigazdája Császár István általános helynök atya és Dr. Németh Norbert pasztorális helynök atya volt, akik a programok elején köszöntöttek bennünket, majd Dr. Kürnyek Róbert atya, mint hitoktatási bizottság új titkára üdvözölte a hitoktatókat, köszöntőjében kedves szavakkal bátorított minket a tanév kezdetén és előrevetítette, hogy ez a tanév sok újdonságot is tartogat számunkra.

A köszöntők után Böjti Balázs atya elmélkedése következett, aki lelkileg ráhangolt bennünket az új iskolai évre.

Hitoktatói Veni Sancte ünnepségElmélkedésében bátorított bennünket, hogy hagyatkozzunk Istenre. Isten adta normákra szabályokra kell az életünket építeni. Isten, aki meghatározza az életünket, az ő parancsai szerint kell élni. Az ember a békére törekszik. Szilárdan tartsunk ki az igazság mellett. Kísértések övezik az életünket, aminek három fokozata van: kísértés megjelenik, ez a mi akaratunktól függetlenül tapasztaljuk a kísértés vonzását és nem teszünk ellene amikor nem állunk ellene, belemegyünk a kísértésbe. Fontos, hogy azonnal ellenálljunk.

Az imádság fontos része a jó Istennel való kapcsolattartásunknak. Hálásnak kell lennünk mindenért, ami az életben történik velünk. De engesztelnünk is kell. A kitartó imának meg van a hatása. Az elmélkedés két alappillére a bűn és az ima volt.

Ehhez kapcsolódóan néhány kérdést tett fel Balázs atya a kiscsoportos beszélgetések elindításához:
- Meg van-e bennem mindig a kellő nyitottság arra, hogy felvegyem a küzdelmet a különféle bűneimmel kapcsolatosan?
- Mi szokott erőt adni, akkor amikor azt érzem, hogy visszatérő bűneimbe újra és újra visszaesem?
- Tudok-e a jó Istenre mindig úgy tekinteni, mint a mi mennyei Atyánkra és nem valamilyen ettől eltérő torznak mondható Istenkép él bennem?
- A kérő imák mellett mennyire képezik a jó Istennel való beszélgetésem tárgyát a más imamódok is?

Az elmélkedés után rövid csendben elgondolkodhattunk saját életünkön, a bűneinket és az Istennel való kapcsolatunkat is számba véve.

Lelki ráhangolás után rátértünk az idei tanév gyakorlati teendőire.

Hitoktatói Veni Sancte ünnepségBevezetésre került egyházmegyénkben a Barnabás-pontrendszer, melyhez egy nagyon igényes kiskönyv került kivitelezésre, amibe bejegyzésre kerül a hitoktató által teljesített különböző továbbképzések pontszáma. Ennek gyakorlati tudnivalóit Lénárd Ágota mentorképzési koordinátor ismertette. Ezután a már korábban bevezetésre került Bellarmin rendszerrel kapcsolatban kaptunk tájékoztatást és iránymutatást, amelyet az idei évtől kötelező jelleggel használni kell.

A sok új ismeretet követően átvonultunk a megújult Hittudományi Főiskolára, ahol hat csoportban Balázs atya kérdései nyomán beszélgetések alakultak ki a 18.00 órakor kezdődő szentmiséig.

Hitoktatói Veni Sancte ünnepségAz ünnepi évnyitó szentmise főcelebránsa Dr. Kürnyek Róbert hitoktatási bizottság titkára volt, vele koncelebrált Császár István általános helynök, Dr. Németh Norbert pasztorális helynök atya, Haller László pákai plébános, Molnár János zalaegerszegi plébániai kormányzó, Böjti Balázs káplán atya.

A szentmise homíliájában Róbert atya buzdított minket, hogy szeressük tanítványainkat, hiszen velük és általuk gazdaggá tesz minket az Isten, ennek egyik jele, hogy sok tanítványt bízott ránk idén is a jó Isten, és felelősek vagyunk értük. A szentmise után Missio Canonica, hitoktatási engedély kiosztására került sor, melyet név szerint bátorító szavak kíséretében adott át mindnyájunknak Róbert atya.

A szakmai és lelki programot kötetlen, barátságos együttlét követett a Brenner Kollégiumban, egy kis közös falatozás keretében.

Szöveg: Soproni Mónika-Fotó:Soproni Mónika