Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megáldották a Szent Jakab Szociális Központot Egyházashetyén

Szent Jakab Szociális Központ megáldása2018. szeptember 21-én Székely János megyéspüspök megáldotta a Szent Jakab Szociális Központot Egyházashetyén. Az új intézmény a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász részeként működik majd.

Szent Jakab Szociális Központ megáldásaBerzsenyi Dániel szülőfalujában néhány éve újították fel a templomot. A helyiek már akkor is kereseték a megoldást: hogyan hasznosíthatnák az egykori plébániaépületet? A hosszú tervezgetésnek meglett az eredménye: az egyházmegyei karitász jóvoltából szociális foglakoztatási célokat szolgál majd az épület. Az ünnepélyes megáldásra szeptember 21-én került sor. 

 

Szent Jakab Szociális Központ megáldásaAz ünnepségre a templomban szentmise keretében került sor. A szentmise kezdetén köszöntötték Simon Katalin kántort, aki 70 éve szolgálja énekével a híveket és zengi Isten dicsőségét.

Székely János a szentmise kezdetén mondott köszöntőjében kiemelte: napjainkban sokan mindent megtesznek a pénzért, hatalomért, mégis boldogtalanok. Ennek oka, hogy az igazi értéket nem ezek jelentik, hanem azok, amelyeket például az egyházmegyei karitász is megteremt szociális intézményeivel. Ezekben ugyanis nemcsak munkát, hanem emberibb, élhetőbb világot, közösséget is találnak a perifériára szorult emberek.

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt.

A szentmise végén Székely János megyéspüspök megáldotta a település híres szülöttének Hetyey Sámuel egykori pécsi megyéspüspöknek az emléktábláját, majd pedig megáldotta a Szent Jakab nevét viselő központ épületét.

Szent Jakab Szociális Központ megáldásaA Szent Jakab Szociális Központ pszichiátriai- és szenvedélybetegek közösségi gondozójaként (a szakemberek lakóközösségükben gondozzák a súlyos betegeket) fog működni. Azok a pszichiátriai- és szenvedélybetegek, akik már gyógyultak és fel tudják vállalni a beutazást, nekik munkalehetőséget is biztosítani fog az intézmény, amely 2019. január 1-től kezdi meg működését 80 fővel.