Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Búcsú a nagykutasi szőlőhegyen

Nagykutasi szőlőhegyi búcsú2018. szeptember 15-én búcsúi szentmisét tartottak a nagykutasi szőlőhegyen.

 

Nagykutasi szőlőhegyi búcsúA nagykutasi szőlőhegyen a pincesor ölelésében található az a kis kápolna, melynek keresztjét őseink – a Nagykutasi Hegybirtokosság tagjai – Isten dicsőségére állították fel a szőlőhegy közepén 1913-ban. Bizonyára a hálaadás vezérelte őket, ezért az utókor is hálás szívvel hajt fejet emlékük előtt.

Nagykutasi szőlőhegyi búcsúAz elmúlt években a Községünkért Alapítvány az ősök iránti tiszteletből kezdeményezte a település 800 éves évfordulójához kapcsolódóan a kereszt mellett egy miséző hely kialakítását. Oltárképe Máriát a keresztről levett Jézussal ábrázolja, ugyanis 1999. óta minden évben úgynevezett „hegyi búcsús” szentmisével és kulturális műsorral egybekötött megemlékezést tartottunk a Szent Kereszt felmagasztalása és a Fájdalmas Szűzanya  ünnepkörhöz kapcsolódóan.

Nagykutasi szőlőhegyi búcsúSzeptember 15-én ismét ünnepelni jöttünk össze e helyen. A szentmise előtt Baumgartner József, az alapítvány alapító tagja és Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel és köszöntött mindannyiunkat. A szentmisét főtisztelendő Andor Zoltán korábbi plébánosunk celebrálta jelenlegi plébánosunkkal, Gyöngyös Balázs atyával. Lelkünket még közelebb emelte az Istenhez a zenei szolgálat által Standi Gyuláné kántor és a bagodi Esthajnal Kórus.

Zoltán atya lélekemelő, szép szentbeszédében szeretettel emlékezett meg azokról az évekről is, melyet plébánosként velünk töltött el. Szívből kívánta, hogy a most jelenlévők vigyék haza otthonaikba a szentmise kegyelmét.

Nagykutasi szőlőhegyi búcsúA szentmise után vidám kulturális műsor zárta e szép napot, melyen közreműködött a Telekesi Dalkör, az andráshidai Szélrózsa Néptánccsoport, a Nagykutasi Népdalkör és Weinhardt József harmonikás.

Szöveg: Kónya Lászlóné-Fotó: Maróti Károly