Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Felavatták Szent István király szobrát Répcelakon

Szent István szobor Répcelakon2018. szeptember 29-én Székely János megyéspüspök megáldotta Répcelak legújabb köztéri alkotását, Szent István király szobrát. Veres Gábor szobrászművész alkotását a település első írásos említésének 750 éves évfordulója tiszteletére rendezett ünnepi napon avatták fel és áldották meg.

.

Szent István szobor RépcelakonÖkumenikus szertartással vette kezdetét a szobor megáldás. Székely János megyéspüspök rövid igehirdetésében kiemelte: Répcelak 750 éves történelmének titka, forrása a hit, amely Szent István szívét betöltötte, amelyet ő szeretett volna népének átadni. István nem politikai számításból döntött a kereszténység mellett: ő lelke mélyéig keresztény ember volt. Feljegyezték róla, hogy sokszor Esztergomból is kiszökött, hogy alamizsnát adjon a szegényeknek. Ha a templomba belépett letérdelt a kövezetre és imádkozott. Ha csak tehette mindennap részt vett a szentmisén. Uralkodásának egyetlen és legfőbb célja az volt, hogy az evangélium örömhírét átadja népének. Templomokat, iskolákat épített. Szent István keresztény volt és erre a sziklára épül népünk történelme.

 

Európának is a kereszténység az alapja, emelte ki Székely János. Ebből fakad a személy méltósága, a jogrendszer, a tudományos fejlődések, a kórházak, az ingyenes iskolák. A kultúránk az evangéliumból született és addig van jövője amíg vannak emberek akik ebből a kincsből tudnak táplálkozni. A szobor azt a pillanatot örökíti meg, amikor István felajánlja a koronát, népét, a jövőt Mária oltalmába. Azt kívánom Répcelaknak, hogy ez a mozdulat égjen bele a szívükbe, mondta Székely János. Tudják ugyanígy felajánlani családjaikat, jövőjüket Isten oltalmába. Addig van jövőnk amíg vannak olyan családok ahol van helye Istennek, a Biblia olvasásának, imának, mondta Székely János.

Székely János megyéspüspök igehirdetése meghallgatható itt.

 

Szemerei János evangélikus püspök, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke igehirdetésében hangsúlyozta: ha nem jól alapozzuk meg életünket, akkor az összeomlik. Az életben keressük a biztonságot, a biztos pontot, de sokszor nem találjuk. Ez a biztos pont azonban nem más mint Jézus, akire építhetjük életünket.

Szent István szobor RépcelakonA szertartás után leplezték le Veres Gábor szobrászművész alkotását Szent István királyról. Az alkotást dr. Székely János megyéspüspök áldotta meg.

A szobor megáldását élőben közvetítettük Facebook oldalunkon.