Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Egészségnapon a Brenneresek

Versenyen a Brenneres diákok2018. szeptember 28-án a szombathelyi Brenner János Általános Iskola és Gimnázium két csapattal (a 8.a és a 9.n osztályokból) vett részt a PTK ETK Szombathelyi Képzési Központtal közösen megrendezett a Kutatók Éjszakája esemény Egészségnap a SZESZI-ben rendezvényén.

Versenyen a Brenneres diákokMár a regisztrációnál nagyon sok diákkal találkoztunk, hatalmas volt az érdeklődés. Nagyon kedvesen fogadtak bennünket, az általános iskolások és középiskolások külön csapatba kerültek és a melléjük beosztott csoportvezetők irányításával járták be a különböző helyszíneket.

programok párhuzamosan zajlottak, és volt választék bőven: Szakmák bemutatása, Egészség-sarok, Elsősegélynyújtás, Előzd meg-Figyeld a tested jelzéseit!, Emberi csontok, Szájhigiénés tanácsadás, Szülészeti bemutató, Régi mentőautó kiállítás, Tájékozódás látás nélkül, Baba-mama szoba.

A rendezvény egyik fontos eseménye a Vetélkedő volt, ahol az iskolai csapatok különböző területeken – életmód, táplálkozás, függőségek és segítségnyújtás – mérték össze tudásukat. A 9. n-es csapatunk, a gimnazisták között a legfiatalabbként, nagyon szépen helytállt és a 4. helyet szerezte meg.

Versenyen a Brenneres diákokMajd sor került a nap legnagyobb, legmutatósabb és talán az egyik igazán fontos eseményére a Mentési bemutatóra. Ezen a három készenléti szerv (mentőszolgálat, katasztrófavédelem, rendőrség) és a 112 központi segélyhívó szolgálat szemléltette, hogy egy súlyos autóbaleset bekövetkezésekor kire milyen feladat hárul. A mentési lánc elemein végighaladva mutatták be, hogy mit kell tenni szakemberként, illetve lehet tenni laikusként egy ilyen helyzetben.. Nagyon látványos, megdöbbentő, elgondolkodtató volt a gyerekek számára, hiszen a bemutatóban, éppen egy velük azonos korú fiatal vezetett haza kicsit ittas állapotban egy éjszakai buli után. Sajnos nem egyedi jelenség ez, aminek gyakran súlyos baleset a következménye. Nagyon elgondolkodtató volt ez a figyelemfelhívás, egyben gyakorlatias is az esetlegesen bekövetkező balesetekkor laikusként tanúsítandó magatartás, segítségnyújtás bemutatásával.

Versenyen a Brenneres diákokFolytatásként egy érdekes előadást hallhattunk  „A sikeres élet tanulható” címmel, ugyanis a segítő szakember a lelkével is dolgozik és arra a kérdésre kerestük a választ, hogy te hogy töltöd fel a lelkedet.

Az igazán elszántak az esti „Pánik kórház” programján is részt vehettek a Tömlöcben, ahol egy elhagyott kórház alagsorából logikai és ügyességi feladatok megoldásával lehetett csak kijutni.

Versenyen a Brenneres diákokNagyon színvonalas, nagyon jó hangulatú, izgalmas, jól szervezett programon vehettünk részt, sok érdekes és tanulságos feladattal, ami hozzájárult az „ egészségességünkhöz”.

szöveg: Karagityné Geiger Szilvia tanár, gyermek-és ifjúságvédelmi felelős

fotó: Kiss Vivien, Fuisz Eszter, Dóra András