Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ha nem mondod el, ki fogja tudni?

ElőadásEzzel a címmel hozott egy vendégelőadást 2018. október 8-án Szombathelyre a varsói Teatr Baj. A szombathelyi Mesebolt Bábszínház meghívására jutottak el a szombathelyi Brenner János Általános Iskola és Gimnázium 7. és 8. évfolyamosai az előadásra. 

ElőadásA történet Lengyelországból indul és Mexikóba majd Oroszországba vezet Perzsián és Indián keresztül. Ezek az állomások hol félelmetesek, hol szokatlanok. A főhős két testvér, – Irena és Jurek – akik a háború következtében elvesztik otthonukat, családjukat. Mégis sikerül nekik túlélni a borzalmakat, és megőrizni életkedvüket.

A darab bemutatásával az volt a cél, hogy megmutassák azt a rettenetes időszakot, amit a második világháború okozott a világban.

ElőadásÉrdekessége, hogy az alkotók különböző színházi eszközökkel vonták be a nézőket egy időutazásba. Amellett, hogy lengyelül és angolul beszéltek csak az előadásban, a színészi játék, a bábok, a zene, a tárgyak és a multimédia eszközeit is használták. Ez tette a gyerekek számára is érthetővé a darabot. A darab valós eseményen alapul, azok visszaemlékezéséből született, akik részesei voltak ezeknek a borzalmaknak.

Szöveg: Morosits Eszter osztályfőnök, magyartanár