Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Balog József zongoraestje a Püspöki Palotában

Balog József zongoraestje2018. október 16-án a Martinus Exclusive sorozat részeként Balog József zongoraművész adott koncertet Szombathelyen a Püspöki Palotában. Dr. Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatójának köszöntőjét közöljük. 

Kedves Vendégeink!

 

            Szeretettel köszöntöm Önöket a Martinus Exclusive őszi évadának negyedik hangversenyén itt a Püspöki Palotába dísztermében.

Nagy örömmel és tisztelettel köszöntöm a ma este előadóját, Balog József zongoraművészt, aki immár második alkalommal kalauzol minket művészetének csodálatos világába.

Balog József zongoraestjeNemzedéke legtehetségesebb zongoristáinak egyike, nem véletlen, hogy maga Kocsis Zoltán is így gondolta és Balog Józsefet többször is felkérte a Nemzeti Filharmonikusok szólistájának. Repertoárjának zenetörténeti szélessége és a különlegességek iránti vonzódása egyedivé teszi napjaink zongoristamezőnyében.  Mai koncertjének műsora is ezt a sokszínűséget mutatja be. A francia barokk nagy zeneszerzőjének Rameau-nak G-dúr-ban írott szvitje után – mely apró karakterdarabok gyűjteménye – a későbbi impresszionista honfitárs Debussy zongorára írott első, Képek című- sorozatának részletei csendülnek fel. A több nemzetközi díjjal, majd pedig idén Liszt – díjjal is kitüntetett Balog József zongoraművész a koncert zárásaként Wolf Péter zeneszerző zongoraciklusából, a Wolf-temperiertes Klavier című darabból válogat részleteket.

Balog József zongoraestjeA szerző a nagy előd, Johann Sebestian Bach előtt tisztelegve, valamint Balog József játékának sokszínűségét csodálva írta meg ezen játékos című kompozícióját, amely karakterdarabok füzére. Az eredeti Bach ciklushoz hasonlóan huszonnégy műből áll, a skála minden hangjára épülő egy dúr-, illetve egy moll-kompozícióból.

Balog József zongoraestjeA mai hangverseny részletes programját és a soron következő hangversenyeket a kiosztott füzetekben találják. Szeretettel várjuk Önöket további rendezvényeinkre is.

 

Minden kedves Vendégünknek szép, tartalmas estét kívánok.