Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Gyümölcsfákat telepítettek az egyházashetyei karitász kertbe

Gyümölcsfaültetés2018. október 26-án gyümölcsfákat, bokrokat telepítettek a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász által Egyházashetyén működtetett Szent Jakab Szociális Központ kertjébe. Székely János megyéspüspök áldotta meg a gyümölcsöst. 

GyümölcsfaültetésA Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 2010-ben indította Kríziskamra projektjét, amelynek egyik lényeges eleme, hogy vidéki plébániaépületeket felújítva szociális intézményeket működtetnek, szociális foglalkoztatást valósítanak meg. Ez párosult azzal, hogy az épületekhez tartozó régi, már nem művelt plébániakertek is a karitászhoz kerültek, ahol a szakembereknek ezek hasznosítására is volt ötletük. Vásárosmiskén levendulát ültettek, Nagylengyeliben szilvafát, csipkebogyóbokrokat, Kemenespálfán szilvafát, fekete-és piros ribizli bokrokat ültettek el, Jánosházán fekete ribizlit telepítettek. A fákon, bokrokon termő gyümölcsöt a Szent Anna Gyümölcsészetben dolgozták fel és készítettek belülük lekvárokat, maik már kaphatók is, ismertette az előzményeket Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója az egyházashetyei ünnepségen.

GyümölcsfaültetésNéhány hete áldotta meg a felújított és szociális foglalkoztatás céljára is alkalmas egykori plébániaépületet Székely János megyéspüspök. Természetesen ehhez az épülethez is tartozik kert, nem is akármekkora. A cél ezzel is az volt, hogy ne maradjon az enyészeté, a gazé, hanem hasznos, közösségi célokra használják fel, mondta a karitász igazgatója. Így jött az ötlet, hogy ezt is magyar őshonos és tájjellegű gyümölcsfákkal ültessék be – cseresznye, szilva, alma, meggy, sárga-és őszibarack. A fákat nem csak a karitász itt dolgozó munkatársai gondozzák csak, hanem bevonják ebbe a falu lakóit is, így válik közösségivé a kert. A gyümölcsöket pedig nem lekvárnak főzik majd be, hanem a településen élő gyermekes családoknak, időseknek, betegeknek adják majd.

GyümölcsfaültetésSzékely János megyéspüspök áldotta meg a fákat és a kertet. Rövid beszédében emlékeztetett arra: Isten a Földet termékenynek, rendezettnek, szépnek teremtette. Egy hatalmas otthon volt az ember számára. Egy kert, ahogy a Biblia fogalmaz. Ám a bűn ezt a kertet próbálja tönkretenni: megsebzi az emberek szívét, amely megtelik haraggal.És ettől megsebződik a Föld is: tövist, bojtorjánt terem. 

De a Biblia említ egy másik kertet is: a Getszemáni-kertet, Jeruzsálemtől keletre. Itt mondja Jézus: virrasszatok és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek. Jézus úgy jelenik meg mint új Ádám, aki visszahozza az elveszített Paradicsomot. Az első Ádám nemet mondott Istennek és a Földet gyakran Pokollá változtatta. Az új Ádám igent mondott Istennek, de ez az életébe került ám visszahozta a Paradicsomot. Ez az új kert is ennek a műnek a része akar lenni: ez nem csak egy gyümölcsös, itt emberekről,szeretetről is szó van. Arról az igenről, amit Jézus kimond az Atyának. Akkor lesz ez a Föld ismét az Isten által megálmodott Föld, ha egyre többen igent mondanak Istenek, zárta gondolatait Székely János, aki V. Németh Zsolttal és Majthényi Lászlóval együtt ültetett el egy szilvafát a kertben.

GyümölcsfaültetésAz ünnepség zárórészében V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és Ambrus Lajos író egyaránt a nemzeti értéket képviselő magyar gyümölcsészeti és kertművelési hagyományok, a biológiai sokféleség fenntartásának fontosságáról beszéltek.

A program a gyümölcsfák telepítésével zárult.