Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Családkapocs - Egyházmegyei Családi Lelki Nap Zalaegerszegen

Egyházmegyei Családi Lelki Nap2018. október 27-én Zalaegerszegen, a Mindszenty Gimnáziumban rendezte a Szombathelyi Egyházmegye Családi Napját. Számos program színesítette a napot, ahol gyerekek és felnőttek is egyaránt találhattak maguknak hasznos, szórakoztató elfoglaltságot.

Egyházmegyei Családi Lelki NapA Katolikus Egyház tanítása szerint a család, Istentől akart közösség. Benne a tagok életükkel példát mutatnak szeretetre, hűségre, kitartásra, irgalomra, együttérzésre, megbocsátásra. Mindezt persze nem lehet az ima és Isten erejébe vetett bizalom nélkül megvalósítani. És kell az is, hogy néha a különböző családok összejöjjenek, megosszák egymással tapasztalataikat, halljanak buzdítást, amelyek segíthetik keresztény életüket egyénileg és család szinten is. Ezt a célt szolgálja az évente megrendezésre kerülő Családi Lelki Nap, amelynek idén a zalaegerszegi Mindszenty-iskola adott otthont. Több hónapot vett igénybe a szervezés, amelybe a zalai megyeszékhely valamennyi plébániájáról bekapcsolódtak elkötelezett családok. Köszönet érte!

Egyházmegyei Családi Lelki NapA program szentségimádással vette kezdetét majd a felnőttek előadásokon vehettek részt, a gyerekeket pedig kézműves-és sportfoglalkozások, ökológiai-és technológiai bemutatók várták.

A felnőttek számára Németh Norbert atya előadásával vették kezdetüket a szemináriumi programok, aki visszautalva a Családszinódusra, a család hivatásáról, missziójáról beszélt az Egyházban. Figyelmeztetett a veszélyekre: azok az emberek akik saját világukban élnek és ezt tartják tökéletesnek, önzőkké válnak. Ők gyakran nem alapítanak családot. Emellett döntéskrízisben élnek az emberek: sokszor nem vagy nem időben döntenek. Alig látni egészséges, jól működő családokat, házasságokat még a keresztény környezetben is. Ezért nagy a felelősségünk, hogy olyan nemzedéket neveljünk, akik képesek lesznek dönteni. A másik fontos dolog amire meg kell tanítani a gyerekeket, hogy mi a rangsor az életünkben: ki, mi áll az első, második, stb. helyen. És itt kell megmutatni nekik, hogy a szülők számára a házastárs áll az első helyen, egymásért élnek. Ez csak a Te központú gondolkodással válhat valóra.

Egyházmegyei Családi Lelki NapBeszélt arról, hogyan lehetne Isten akaratához közelíteni a családi életet. Kiemelte: a házasság családból indul el és újabb család felé mutat tovább. Ha ezt tudjuk erősíteni, akkor szép története lesz a családoknak. Ehhez az kell, hogy a kapcsolatot ápolják a házastársak egymás, a szülők-gyerekek között. Időt kell adni egymásnak, az őszinte  beszélgetéseknek, hangsúlyozta Norbert atya, ez stabilitást ad a családoknak. Arra a kérdésre, hogy elavult-e a házasság intézménye, a válasz az, hogy nem. Statisztikák mutatják, hogy a házasságok tartósabbak mint a kevésbé felelős kapcsolatok, együttélések.

Amikor arról beszélünk, hogyan lehet felelősen jelen lenni a családban, az Egyházban akkor talán a legfontosabb a nevelés kérdése: mire tanítjuk a gyermekeket otthon, óvodában, iskolában. A gyermekek elsőként a szülők példáját látják, tőlük tanulnak, mondta Norbert atya.

Egyházmegyei Családi Lelki NapMi táplálja a szerelmet, mi segít megújítani a kapcsolatokat? A spiritualitás, ami utat mutat a forráshoz: Istenhez. Itt fontos az ima, a házaspárok közös imája. Felelősek a családok, hogy az imába bevezetik-e a gyermekeket, mondta Norbert atya, aki még néhány gyakorlati tanácsot is adott családoknak, és a családokkal foglalkozó házaspároknak, papoknak miként lehet erősíteni a családokat, a házastársak közötti kapcsolatot.

 

Egyházmegyei Családi Lelki NapSzékely János megyéspüspök a mese szerepéről beszélt a családok életében. Kiemelte: nem véletlen, hogy Jézus is példabeszédekkel tanított. Azt a nagy történetet akarta átadni, hogy Isten szeretetből alkotta a világot. Alkotott és álmodott meg minket. Értünk emberré lett. Mindannyiunkat hazavár. Arra akar megtanítani, hogy a mi életünk is ennek a nagy történetnek a részei. Jézus történetei hasonlítanak a gyermekmesékhez: becsalogatnak a történetbe, így a főszereplők mi leszünk. A mesék mind fontos igazságokat adnak át, élettapasztalatot. Vannak bennünk pl. próbatételek, amik felkészítenek arra, hogy az életben is vannak próbatételek, amiket ki kell bírni. Egy jó mese arra tanít, hogy az ember szeretetre születik, megtanulja az életét odaadni. A jó mesék alakítják a gyermekeket, mondta Püspök atya, aki bátorította a szülőket arra, hogy meséljenek a gyerekeknek, hiszen ez idő egymásra is,amikor lehetőség adódik a nevelésre is. Szabadítsuk meg a gyermekeket a telefonoktól, számítógépektől, mondta Székely János. Más egy mondott mese és más egy látott film. Ha a gyermek hallja a történetet, akkor elindul a fantáziája, sokkal aktívabb lesz, megszületnek benne az álmok, képek.

Egyházmegyei Családi Lelki NapKürnyek Róbert atya az ünnepekről beszélt: miért is ünneplünk és hogyan kellene jól ünnepelni a családoknak az Egyházi ünnepeket. A gyerekek egy jelentős részétől érkező visszajelzések alapján az derül ki: sehogy sem ünneplik az egyházi ünnepeket, mondta Róbert atya. Akarjuk-e az ünnepeket? – ezzel a kérdéssel kezdte előadását Róbert atya. Bár erre az a válasz, hogy igen, viszont sokakat az ünneptől kitöri a frász: sok gond, készülődés. De csak ennyi lenne?-tette fel a kérdést Kürnyek Róbert, majd hozzátette: azzal legyünk tisztában először is, hogy mitől ünnep az ünnep. 

Egyházmegyei Családi Lelki NapHogyan kezdjük el az egyházi ünnepeket ünnepelni? Először is ünnepeljük az embert. Erre jó a születésnap, névnap, hogy megünnepeljük a másik embert. Magunkkal szemben pedig megengedjük, hogy szeressenek minket. Később akár lehet más miatt is ünnepelni. Az előkészületekbe bekapcsolhatjuk a gyerekeket is: így megtanulja, hogy a másik ember is fontos, másról szólnak a napok. Ha letisztáztuk, hogyan ünnepel ezekben a helyzetekben a család, akkor léphetünk tovább az egyházi ünnepekre, amikor teret engedünk Istennek a családunk életében. De ez azzal is jár, hogy a szülők megnyíljanak lelki dolgokban is a gyermekek előtt, mondta Róbert atya. Fontos, hogy az egyházi ünnepek, lelki ünnepek során is ügyeljünk a külső környezetre, hogy tükrözze vissza azt amit ünneplünk pl. adventi koszorú, betlehem. És ehhez kapcsolódjon hozzá az a lelki tartalom, ami a lelket erősíti.

Egyházmegyei Családi Lelki NapFontos a családi ima, valamint, hogy lelki ajándékokat adjunk egymásnak. Pl. a szülő ír  imádságot a gyermekének. Jó lenne, ha a családok az ünnepeket szentmisével is megünnepelnék, esetleg magukért ajánlanák fel. Havonta van legalább egy olyan ünnep, amit élménnyé lehet tenni az egész családnak, lelki értelemben is mondta Kürnyek Róbert.

Az atyák előadásai mellett kisebb csoportoknak házaspárok tartottak beszélgetéseket. Részben arról, hogy mit jelent az ima ereje, miért fontos a családok életében. Emellett szó esett arról is, hogyan lehet frissen tartani a házasságokat, milyen praktikákat alkalmazhatnak a párok, hogy erősítsék egymás között a szeretetkapcsolatot.

Egyházmegyei Családi Lelki NapA gyerekek sem unatkoztak. Készültek a szebbnél szebb rajzok, papírfigurák, varrott szívecskék, karkötők. Olvastak számukra meséket, játszhattak a nekik legjobban tetsző játékokkal, focizhattak, ugrálókötelezhettek, próbára tehették logikai képességüket, nézhettek filmet. No és nem feledkezhetünk meg a közös, családi fotózásokról sem.

A napot szentmise zárta, amelyet Székely János megyéspüspök mutatott be. Szentbeszédében kiemelte: a házasság egy különleges hármas szövetség, ahol a férj és a feleség mellett helyet kap az Isten. Ő a legerősebb kapocs a házastársak között. A másik kapocs a házastársak közötti szeretet: fontos lenne ezt erősíteni. A családkapocsnak részei a gyerekek is, akik odafigyelnek a szülőkre, testvéreikre, örömet vihetnek a családokba.

Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt.