Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Az apostolok testvére - Szent Márton püspököt ünnepelte a Szombathelyi Egyházmegye

Szent Márton Ünnep2018. november 10-én Szent Márton püspök tiszteletére ünnepi szentmisét mutattak be a szombathelyi Székesegyházban. Majnek Antal munkácsi megyéspüspök szentbeszédében kiemelte: Márton példa ma is a valódi Krisztus követésre.

Szent Márton ünnepeSzent Márton püspök ünnepének előestéjén közösen imádkoztak a hívek és a papság a Székesegyházban. Már a vesperáson és az azt követő lampionos felvonuláson is sokan vettek részt idén, a szombati szentmisére pedig megtelt a templom. Az ünnepi szentmisén az egyházmegye papsága is jelent volt.

Szent Márton az ókori Savariában, a mai Szombathelyen született, így tudjuk ezt tanítványa, Sulpicius Severus által megírt életrajzból. A római hadsereg tagja volt, amikor egy télen, őrjárat alkalmával megosztotta köpenyét Amiens kapujában egy ott didergő koldussal. Másnap álmában megjelent neki Krisztus abban a félköpenyben amit a koldusnak adott. Evangelizációs munkája során bejárta szinte egész Európát, alapított remeteséget. A követőivel közösen megélt sajátos keresztény életformát tekintjük a nyugati szerzetesség  előképének. Később Tours-i püspöknek választották. 397. november 8-án halt meg. November 11-én temették el Toursban.

Szent Márton ünnepeMiért tetszik az egész világnak Szent Márton? Mert igazi Krisztusivá vált, kereszténnyé – mondta szentbeszédében Majnek Antal, munkácsi megyéspüspök.

Mit üzen a világnak Jézus Mártonon keresztül, erre kereste a választ homíliájában Majnek Antal, aki kiemelte: Szent Pálhoz hasonló apostolóriás volt Márton, amit ő meg is vallotta egy testvérének: ő az apostolok testvére, társalog is velük.

Mártonról katonai ideje alatt is köztudott volt a szolidaritása, együttérzése a szegényekkel, szenvedőkkel. Mindig észrevette hol kell segíteni. De Krisztus is azért jött, hogy a szeretethiánytól szenvedő világnak és azon embereknek, akik ennek a hiányában szenvednek elhozza az Atya üzenetét: az ő szerető, irgalmazó és segítő jóságát. Ez mutatkozik meg az amiensi városkapu előtti jelenetben. Márton megérezte, hogy Krisztusnak segít amikor a koldusnak adta fél köpenyét. Jézus azt mondta: amit a legkisebbnek tesztek nekem tesztek. A szenvedőkkel azonosul ezzel Jézus, de így tesz ma is. A legbiztosabban a szenvedők között kereshetjük és találhatjuk meg Krisztust. Ezért fontos a felebarát szeretése a keresztény ember számára, ebben kell keresni Jézust, mondta Majnek Antal. Istenszeretetünk mércéje a felebarát konkrét szeretése, segítése. Ezzel tesztel minket Isten: sokszor találkozhatunk olyan emberekkel akik számára bizonyítanunk kell, hogy őt is szereti Isten.

Istent szeretni a legfőbb parancs és ebben Márton kiemelkedő volt, mondta Majnek Antal.

Márton állandóan harcolt, a neve is ezt jelenti, emelte ki a megyéspüspök. Az ellenfél nem volt más mint az ördög, aki sokszor megkísértette őt, de Márton mindig az Istennel való együttlétre vágyott: Jézussal az Atyaistenben megpihenni, erre vágyott.

Fontos, hogy a szavaink és a tetteink összhangban legyenek, hívta fel a figyelmet Majnek Antal. Kövessük Krisztust, erre hív mindenkit Szent Márton.

Majnek Antal szentbeszédét meghallgathatják itt.

Fotó: Cseh Gábor – www.szombathely.hu