Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Segítség a krízishelyzetben - Megáldották a Szent Márton Házat Szombathelyen

Szent Márton Ház2018. november 10-én megáldotta Székely János megyéspüspök a krízishelyzetbe került emberek, családok számára átmeneti szállást biztosító Szent Márton Házat Szombathelyen.

Szent Márton Ház megáldásaA krízishelyzetbe került személyek, családok számára sok esetben a lakhatás okozza a legnagyobb problémát: hol tudják átvészelni a nehéz heteket, hónapokat. Ebben próbál meg segítséget nyújtani a Szombathelyi Egyházmegye, amikor az egykori herényi általános iskolát erre a célra átalakíttatta. Az egyházi tulajdonban lévő épület korábban már sok funkciót betöltött. Ez év eleje óta azonban folyamatosan érkeznek olyan személyek, családok akiknek nehéz helyzetükben az egyházmegye megpróbál ilyen módon is, a lakhatással segíteni, mondta a martinus.hu-nak adott rövid interjújában Gaál Sándor, a ház lelki vezetője, hozzátéve: jelenleg 3 család és 3 magánszemély él az épületben kialakított lakrészekben. Az itt tartózkodásuk ideiglenes, hiszen meghatározott ideig, maximum 1 évig élhetnek itt. A lakhatás mellett az egyházmegye szervezetein keresztül további segítséget is ad az embereknek, hogy helyzetüket rendezni tudják.

Szent Márton Ház megáldásaAz ünnepségen Székely János megyéspüspök hangsúlyozta: az egyházmegyében több régi plébániaépület, egykori egyházi iskolaépület van amelyek üresen állnak, vagy egyéb funkciót töltenek be, pedig ezek által is lehet jót tenni. Ennek egyik bizonyítéka  a Szent Márton Ház. Felidézte a 3. századi római keresztények példáját, akik – bár maguk sem voltak gazdagok – mindennap 1500 embernek adtak enni. Hasonló módon élt Szent Márton is: mindenhol meglátta a szegényt, aki támogatásra szorult.

Szent Márton Ház megáldásaA Szombathelyi Egyházmegye egyik püspökét, Perlaki Somogy Lipótot is a megjelentek figyelmébe ajánlotta, akiről köztudott volt, hogy szívén viselte a rászorulók sorsát. Minden évben kb. 50 szegénynek, akkori szóval ún. szegénységi nyugdíjat adott. Ha valakinek nem volt hol megszállnia, mert pl. kitették a szállóról, akkor a püspökségre fogadta be őket. Mindennap több mint 30 szegény diáknak adott enni. 

A Biblia álma a történelemről, a világról nem az, hogy az emberek egymás ellen küzdjenek több hatalomárt, pénzért. A Biblia azt tanítja, hogy a világnak olyannak kell lennie mint egyetlen test. Ha az egyik tag szenved, akkor a többi vele együtt szenved. Ha az egyik tag örül, akkor a többi is vele örül. Ez a ház ennek a jele: testvéreket, felebarátokat akarunk befogadni. Az állami szociális háló nem tud minden helyzetben segítséget adni az embereknek, ekkor van szerepe az egyháznak, zárta gondolatait Székely János.

Ezt követte a ház megáldása, majd az itt élők által készített szeretetvendégség zárta az ünnepi programot.