Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Önkénteseit ismerte el a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

Karitász NapNovember 17-én a Szent Erzsébet Nap részeként adták át az önkéntes tevékenységet elismerő okleveleket a szombathelyi Jézus Szíve templomban az egyházmegye kötelékébe tartozó önkénteseknek. (www.vaskarika.hu)

Karitász NapA Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 27 éve az év minden napján a hátrányos helyzetű nagycsaládosokért, nehéz sorsú gyermekekért, idősekért és betegekért teszi a plébániai karitászokon keresztül a jót. November 17-én, Szent Erzsébet napján a karitász az önkénteseire gondol, azokra a plébániai karitász csoportokban dolgozó önkéntesekre, akik naponta látogatják a betegeket a kórházakban, az időseket otthonaikban és az egyházmegyét ért katasztrófák során ott vannak a bajba jutott emberek mellett: nemcsak a mentésben, hanem az újjáépítésben, tatarozásban is, s próbálnak anyagi és lelki segítséget nyújtani.

Az ő munkájukat köszöntötte a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász szombaton a Jézus Szíve plébánián.

Karitász NapDr. Székely János megyéspüspök, Majthényi László közgyűlési elnök és Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke adta át az okleveleket az egyházmegyei karitászcsoportok ( lenti, zalaegerszegi és kőszegi ) önkénteseinek, valamint a karitászt támogató vállalkozónak, Kreshnik Karavidaj pékség tulajdonosnak annak elismeréséül, hogy a Celldömölki Plébániai Karitászon keresztül a nagycsaládosokat éveken át támogatta.

Karitász NapÁrpád-házi Szent Erzsébet ünnepe minden évben arra szólít fel bennünket, hogy ne csak ünnepeljük és csodáljuk benne a szolgáló szeretet példáját, hanem kövessük jótékonykodó útmutatását is. A mindössze 24 évet élt magyar királylány felismerte és radikálisan megvalósította az evangéliumi felebaráti szeretetparancsot. Példája azért tűnik ki a jótékonykodó szentek sorából, mert a saját történelmi korában az uralkodók között nem volt példa arra, ahogyan ő a rászorulókat minden téren segítette.

Karitász NapAz egyház a szolgáló szeretetét sokféle módon teszi a világban, de leginkább a hivatalos segélyszervezetén, a Karitászon keresztül valósítja meg. A Karitász az egyik legnagyobb világméretű segélyszervezet, hiszen 165 országban van hivatalos szervezete és 200 országban segít éves szinten 24 millió emberen. Ezt a nagy munkát 625.000 önkéntese és 440.000 ezer munkatársa végzi. Ennek a világméretű karitatív szolgálatnak része hazánkban a Katolikus Karitász - Caritas Hungarica, amely 800 településen, közel 10.000 önkéntessel teszi a jót.