Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Cello Molto a Premontreiben

Cello MoltoKülönleges hangszer és műsorösszeállítással érkezett iskolánkba a Cello Molto együttes. A Mérei Tamás, Petró András, Zumbók-Jakobovics Nikoletta és Gregorich Zsófia alkotta kamaraegyüttes Kajzinger Ildikó énekessel és moderátorral kiegészülve izgalmasan és érdekesen, nem utolsó sorban humorosan mutatta be, mit is tud a cselló, mennyire emberhez közeli a hangja, mennyire sokszínűen lehet használni. 

Cello MoltoPetró András nyitókánonjával egyenként jöttek a színpadra a művészek, így szépen követhető volt mindenki számára a kánon felépítése. A könnyűzenei ritmuskíséret és a vendégdallamok (Gounod Ave Maria-ja és Mozart névjegye) csodás összhangban olvadt egységgé, és mutatta meg J.S. Bach zenéjének egyetemességét.

A 147. kantáta zárótételének előadásában duplacsavart alkalmaztak a zenészek, hogy érzékeltessék, a csellón az emberi hangterjedelem egészét meg lehet mutatni, a szoprántól a basszusig. A kórus által énekelt szólamokat a csellók játszották, az oboa szólamot énekszólam oldotta meg. Ráadásul a női szólamokat férfi csellisták játszották, a férfi szólamot pedig a hölgyek. Jót derültünk mindannyian a legeken: Mérei Tamás a legmagasabb szoprán 198 cm-rel, Petró András a leg... de ez maradjon a mi titkunk, akik ott lehettünk.

Megismertük a cselló elődjének számító gambát, és gyönyörű áhítatos reneszánsz táncokat hallottunk.

Cello MoltoA szélsőségek és a legfontosabb emberi érzések megformálására, zenei bemutatására is hatásos darabokat választottak. Astor Piazzolla Libertangójának feszessége és mozgalmassága, valamint A. L. Webber: Az operaház fantomja című darabjának részlete nagyszerűen érzékeltette, mennyire sok színnel és kifejezőkészséggel rendelkezik ez a hangszer.

Diákjaink körében osztatlan sikert aratott a Hardrock címre hallgató feldolgozás, melyben a zenészek bőrdzsekiben és fekete parókában érkeztek a színpadra. A találós kérdés is megfejtésre került, a két AC/DC dal mellett egy Led Zeppelin is megszólalt. Most már mi is jól tudjuk, hogy tanulóink könnyűzenei tájékozottsága is alapos. A vidámság a zárószámként megszólaló Pink Panther-nél sem hagyott alább, közösen vettünk rész a ritmuskíséretben.

Az előadás rendkívül szórakoztató volt, köszönjük az élményt!