Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„Legyen könnyű nekik a föld”- Kegyeleti út és megemlékezés az I. világháborús hősökről

Megemlékezés I. világháborús hősökrőlA Nagy Háború centenáriumán 2018. november 17-én 16 fős csoport utazott ki a Piave folyó /Olaszország/ partjára, hogy ott emlékezzen meg az első világháborúban harcolt, illetve elesett Vas megyei hősökről.

Megemlékezés I. világháborús hősökrőlA kegyeleti út a Vas Megyei Kormányhivatal támogatásával valósult meg. A vasi csoport vezetője Gecse József, a Celldömölki Járási Hivatal hivatalvezetője volt.
A Vas megyei csapathoz csatlakozott a Zala megyei Letenyei Polgári Egylet két tagja, Vida László és felesége, Aigner Géza plébánossal, aki az emlékezők imáit vezette, továbbá Strympl András, a Lembergi Magyarok Kulturális Szövetségének tagja, akik Fülöp András és kutató csapata korábbi, ukrajnai útjait segítette.

A Visegrádi Szent György Lovagrend a GRÁDICS Egyesület, hagyományőrzők, a téma iránt elkötelezett érdeklődők immár sokadik alkalommal vállalkoztak, hogy a császári és király 83-as és 106-os gyalogezred harcainak színtereit felkeresik. Hagyományaikhoz híven pedig most is magukkal vitték Szent Márton ereklyéjét, aki a katonák védőszentje.
Fontos cél volt a megemlékezésen, tiszteletadáson túl a kapcsolatok ápolása a már megismert helyi hagyományőrző egyesületekkel, mely a jövőbeli kutatásokat, emlékezet ápolást segítené. Szerencsére a nyáron megismert Caimani di Piave-i hagyományőrző egyesület tagjai nagy örömmel vettek részt az egész napos programon.

Megemlékezés I. világháborús hősökrőlElső állomása az útnak Fossalta Maggiore volt. 100 évvel ezelőtt a háború alatt a településen szükségkórház működött. A 83-as és 106-os gyalogezred állomásozott a településen és környékén, illetve itt létesült az egyik katonatemető is, ahova jórészt vasi bakákat temettek.
A katonatemetőt az 1940-es években exhumáltak, területe magánkézbe került, és csak az egykori temetőben álló szoborkompozíció emlékeztet a Nagy Háborúra.
A szobor Elischer János, a 83-as gyalogezred egykori tartalékos tisztjének alkotása.


A Vas megyei küldöttséget a helyi polgármester Rocco Lorena, a plébános és a településen működő alpi csoport, valamint az olasz hagyományőrzők fogadták. A megemlékezésen a polgármester asszony megköszönte, hogy a nagy távolság ellenére is megtettük ezt az utat, hogy megemlékezhessünk eleinkről. Magyar részről Gecse József mondott emlékező beszédet, aki látva az összegyűlt olasz megemlékezőket, megemlítette az Ostffyasszonyfai Hadifogolytemetőt, és az ott nyugvó több ezer, köztük 919 olasz katonát, akikről minden évben megemlékeznek november első hétvégéjén. Ezután a magyar csapat az olaszokkal együtt imádkozott Szent Márton ereklyéje előtt a Nagy Háború áldozataiért. Koszorúzással és emlékszalag elhelyezésével zárult a megemlékezés, majd pedig az alpi csoport közösségi házában látták vendégül a csoportot.

Megemlékezés I. világháborús hősökrőlA kegyeleti út következő állomása a Papadopoli-sziget volt, ahol még több olasz hagyományőrző csatlakozott a szigeten lévő megemlékezéshez. A sziget 100 évvel ezelőtt a monarchia csapatainak peremvonala is volt, ezen belül is a 83-as gyalogezredé. A szigeten keresztül, a Piave folyó ágain át, kellett 1918. június 15-én a második Piavei csatában erőszakos átkelést végrehajtani a Lehár csoportnak /106-os gyalogezred és a 83-as gyalogezred egyik zászlóalja/.
Az átkelést a sok nehézség és súlyos veszteség ellenére végrehajtották, azonban mivel a folyó teljes hosszán az átkelés nem volt sikeres a monarchia csapatainak, így napokon belül az eredeti állásokba vonták vissza az egységeket.
Megemlékezés I. világháborús hősökrőlA Papadopoli-szigeten lévő emlékműtől a Piave folyóhoz vezetett az emlékező út.
Itt hagyományőrzők sorfala mellett "jelképesen" megkoszorúzta a csoport a Piave folyót, miközben a "Közelebb, közelebb uram hozzád..." egyházi éneket énekelték a jelenlévők.
A megbékélés jeleként a koszorút egy magyar és egy olasz hagyományőrző katona engedte a sebes sodrású folyóba.

 

Megemlékezés I. világháborús hősökrőlCittadella katonatemetőjébe kora délután érkezett a csoport. Ez az a gyűjtőtemető, ahova a Piave menti kis temetők katonáit újratemették, így számos vasi és zalai hősi halott nyughelye. Itt tábori szentmisét mutatott be Aigner Géza atya, majd megemlékezés, koszorúzás következett,  ami után a résztvevőknek lehetősége nyílt betekinteni az egykori exhumálási dokumentumokba, iratokba is.

A dokumentumok megtekintése után az előzőleg azonosított név szerint is ismert vasi és zalai bakák fejfáinál gyújtottak mécsest és kötöttek szalagot az emlékezők. Majd pedig Szent Márton kiflivel vendégelte meg a csoport az olasz hagyományőrzőket. Gecse József járási hivatalvezető pedig meghívta a Caimani di Piave csoport tagjait a jövő évi Ostffyasszonyfai Hadifogoly-temetőben tartandó megemlékezésre.