Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Elindult a Romano Maria Radio online cigány rádió

Romano Maria RádióNovember 25-én, Krisztus Király vasárnapján indult el az online cigány rádió, a Romano Maria Radio adása a www.romanomariaradio.hu oldalon. Az indulás dátumával a rádió Boldog Ceferinóhoz, az első boldoggá avatott roma vértanúhoz kötődik, aki halálakor ezt kiáltotta: „Éljen Krisztus Király!”

Az online rádió indulásáról szóló, november 23-án tartott sajtótájékoztatón Dr. Székely János, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottságának elnöke, a Mária Rádió védnöke elmondta, hogy a Romano Maria Radio azt az örömhírt szeretné hallgatóinak, romáknak és nem romáknak egyaránt átadni, hogy „a cigányság nem átok, hanem áldás.” Kifejtette, hogy az online roma rádió a cigányság felemelkedésének három oszlopa – oktatás, munkahelyteremtés és az emberek szíve – közül ez utóbbit szeretné elsősorban erősíteni egy olyan társadalmat építve, ahol egymás tiszteletben tartása és egymás segítése olyan érték, mely független a bőrszíntől. Az online rádió fontos csatornája a zene is, hiszen ez „a leggyorsabb út a cigány ember szívéhez”.

Székely János püspök elmondta: a Romano Maria Radio hidakat szeretne építeni romák és nem romák között. Ezért fontos, hogy mindkét oldalon legyen hídfő: szeretne olyan hiteles cigány embereket felmutatni, akik küzdenek családjukért, akik hitüket őszintén élik meg, de olyan nem roma embereket is, akik tenni akarnak cigány testvéreikért, és építik az egymás közötti kapcsolatot.

Romano Maria RadioSzabó Tamás, a Mária Rádió Egyesület elnöke a sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy a Romano Maria Radio a társadalmi problémák megoldásában is szerepet vállal. A rádió tehát próbálja csökkenteni azt a végtelen nagy szakadékot, mely a lehetőségekben mutatkozik a többségi és a kisebbségi társadalom között.

Szabó Tamás kiemelte: ez „nem csak egy rádió”, hanem egy médiaműhely is, mely segít a közösségeknek a média használatára, mely újfajta tartalmat erősít meg ellensúlyozva azokat az előítéleteket, melyek a romákkal kapcsolatban helyet kapnak a médiában, de a társadalomban is: a Romano Maria Radio a valóságos emberi kincseket mutatja be. Isten Igéjének hirdetése nemcsak szavakból áll, nemcsak elmélet, hanem élet, olyan életmód, mely másokért cselekszik.

Romano Maria RadioA sajtótájékoztatón felszólalt Karácson Tibor atya, az erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója is, aki cigány származásúként szentmiséivel és hittanóráival maga is szerepet vállalt a Romano Maria Radio műsoraiban, hogy így az imádság rádiója legyen. Karácson Tibor szerint az online rádióval „új evangelizáció indul el a cigányság körében”, de a nem romák között is, hogy valódi közösséget alkothassanak együtt.

A sajtótájékoztatón tanúságot tett Oláh Anna is, aki alátámasztotta, hogy az Istennel való személyes kapcsolat megmutatja, hogy a cigányság valóban lehet áldás nemcsak saját, hanem mások életében is.

A sajtótájékoztatót zenéjével és táncával a Khamoro Budapest Band pezsdítette fel és tette színesebbé.