Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Több mint 1,1 milliárd forint kormányzati támogatással épült fel az Árpád-házi iskola új tornacsarnoka

tornacsarnok avatóTöbb mint 1,1 milliárd forint kormányzati támogatással egy év alatt épült fel az Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tornacsarnoka. Szerdán átadták át a létesítményt. (WWW.VAOL.HU)

tornacsarnok avatóTavaly október 25-én tették le az Árpád-házi iskola új tornacsarnokának alapkövét – az intézménybe járó több mint félezer gyermek számára kicsinek bizonyult az iskola tornaterme, ezért szorgalmazta a fejlesztést az iskola vezetése. Egy év alatt készült el az új létesítmény, a csatlakozó műanyag borítású sportpálya, a szükséges parkolók és az udvarrendezés. A tegnapi átadón dr. Deák Hedvig, a domonkos rendi nővérek általános elöljárója elmondta: az új tornacsarnok Boldog Pier Giorgio Frassati nevét viseli. A mindössze 24 évet élt olasz katolikus szociális aktivista a domonkos harmadrend tagja volt, tartalmas életet élt, már egyetemista korától mindig kész volt a karitatív munkára. Különös figyelemmel fordult a szegények felé, társait vidámságával vonzotta maga köré. Hitéért, katolikus meggyőződéséért az életét tette kockára. – Legyen olyan példakép, aki a jóra, a hősiességre lelkesít – mondta Deák Hedvig, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki a létesítmény megvalósításában közreműködött.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepi köszöntőjében kiemelte: a kormány egyaránt támogatja az állami, egyházi és más fenntartású iskolákat a közösségépítés, a mindennapi testnevelés területén is. Az egyházi iskolákról azt mondta: a keresztény hit révén lelki többletet adnak a gyermekeknek. Útravalóul Boldog Pier Giorgio Frassati életének tanulságait ajánlotta az Árpád-házi iskola diákjainak figyelmébe. Egyebek mellett azt: a kereszténység nem szomorú, magába forduló vallás, közvetítsék ezt a világ felé. Dr. Székely János megyés püspök beszédében felidézte a domonkos rendi nővérek kongregációjának 150 éves történetét, megemlékezett a kezdeti évtizedek nehézségeiről, majd nagyszabású építkezéseikről: a 20. század elején új iskola, templom, tornaterem, teniszpálya épült, később tanítóképző nyílt. – Most is hasonlónak vagyunk tanúi. Az egyházi iskolák olyan értéket képviselnek ma Magyarországon, ami hatalmas és jövőt építő – mondta, majd megáldotta a tornacsarnokot.

A 900 négyzetméter alapterületű, kétszintes épületben az öltözőkön és a kiszolgálóhelyiségeken kívül egy rajz szaktanterem és egy fejlesztőterem is helyet kapott. A gyerekek tegnap vették birtokba az új csarnokot: bemutatót tartott a triatlonos és a kötélugró csapatuk, sorversenyeket rendeztek és rövid edzésprogramot mutattak be az utánpótláskorú labdarúgók.