Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Black Friday egy kicsit másként Zalaegerszegen

Black Friday2018. november 23-25. között, három napos ünnepséggel zárta le az egyházi évet a zalaegerszegi Kertvárosi Plébánia. 

Black FridayAzon a bizonyos „fekete pénteken” kezdődött minden. Már ránk sötétedett, amikor a 17 órakor kezdődő imaiskola révén ismét benépesült a kertvárosi templom és környéke. gyermekek és felnőttek egyaránt Isten igéjére figyeltek, hogy mit üzen nekünk az Örök Király Örök Szava. A kereskedők kiűzése jeruzsálemi templomból olyan képszerű történet, amely közös gondolkodásra indított el fiatalt és idősebbet egyaránt. 

Így hangolódtunk arra, hogy mit is jelent számunkra az a templom, amely az imádság háza. De nem csak beszéltünk erről, hanem éltük is. 24 órás Szentségimádás vette kezdetét a kápolnában. A meghitt fények, a bensőséges csend mind-mind segített bennünket, hogy eltöltsünk az Úrral hosszabb-rövidebb időt.

És ha csak kevesen is voltak éjnek idején az Úr jelenlétében, megerősítő volt a tudat, hogy megéri virrasztani az Úrral. Jó volt tudni azt is, hogy ezzel ráadásul egy országos, sőt „világméretű” szentségimádásnak vagyunk részesei, hiszen nagyon sok helyen a NEK 2020 -ra készülve szerveztek imaalkalmat ugyanezekben az órákban.

Black Friday - imaiskolaSzombaton reggel közös imaóra volt, amiben megintcsak a közös imádság szépsége tárult elénk.

Este pedig Egyházzenei előadás várta a híveket, egyházzene iránt érdeklődőket. Dr. Kovács Szilárd, a pécsi dóm karnagya tartott előadást. Beszédében olyan érdekes témát hozott, amely minden érdeklődőt be tudott vonni a közös gondolkodásba.

Ezt követően Horváth Gábor atya beszélt a zene, a művészet és a liturgia kapcsolatáról.

Black Friday-zenei estAz est zárásaként Dr. Kovács Szilárd tartott orgonakoncertet, ahol lendületes zenéjével mindannyiunkat elkápráztatott. Hallhattunk Ismert darabokat, ritkaságszámba sorolható  műveket és ízelítőt kaptunk saját szerzeményeiből is.

(A Zalaegerszeg TV híradójának beszámolója megtekinthető a következő linken: 

https://zegtv.hu/hirado-9621/)

Vasárnappal pedig elérkeztünk az ünnepségsorozat csúcspontjához, Krisztus Király ünnepéhez.

Bazitán  a szentmisét követően az Oltáriszentség előtt elimádkoztuk a Jézus Szíve litániát és a felajánló imádságot, hogy ezzel is kifejezzük hűségünket a Mindenség Királyához.

A kertvárosi templomban, a 10 órakor kezdődő szentmisében rézfúvós hangszerrel kísért zenei darab, az énekkar csodás éneke, az orgona ünnepi játéka, az egyetemes könyörgés énekelt változata és a gyermekek segítségével megfogalmazott gondolatok motiváltak bennünket abban, hogy az ünnep mélyére hatoljunk. Az esti szentmisében varázslatos fuvolajáték dallamaival szállhatott a hívek imája Jézus elé, akit dicsőítünk, és akinek zengve valljuk meg: „Ó, édes Jézus, ég és föld dicsőséges királya” vagy!