Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Lektor- és akolitus avatás, ad missio a római Német-Magyar Pápai Kollégiumban

Akolitus avatásA hagyományoknak megfelelően Krisztus Király vasárnapja, november 25-e, a római Német-Magyar Pápai Kollégiumban egyben a lektor- és akolitusavatások, valamint az admissio felvételének ünnepe is. Kónya Máté, a Szombathelyi Egyházmegye kispapjának akolitus avatására is most került sor.

Lektor-és akolitus avatásAz admissio (lat. jóváhagyás, felvétel) a papképzésnek az a pillanata, amikor a növendék, miután komolyan megfontolta szándékát, arra kéri megyéspüspökét, hogy a papjelöltek sorába felvegye. Hogy erre az alkalomra a hatéves képzés során mikor kerül sor, azt a részegyházak szokásai és előírásai szabályozzák. A Római Egyházmegyében az admissionak meg kell előznie a lektorátus és az akolitátus felvételét, így a Német-Magyar Kollégiumban a hallgatók lehetőség szerint második évükben részesülnek ebben. A papjelöltek sorába három magyar növendék kérte idén a felvételét: László Dániel és Tomaskovity Szabolcs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, valamint Sebö László, a Nagyszombati Főegyházmegye kispapjai. Rajtuk kívül egy szlovén, három szlovák, egy német, egy horvát és egy osztrák diák állt Krisztus Király ünnepének előestéjén az ünnepélyes vesperás keretei között az avató püspök elé. A jelöltek felvételét megyéspüspökeik távollétében Jorge Carlos Patrón Wong érsek, a Kléruskongregáció szemináriumokért felelős delegátusa végezte el.

Lektor-és akolitus avatásKrisztus Király vasárnapján a kollégium közösségének ünnepi szentmiséjét Gianrico Ruzza, Róma város központi kerületének segédpüspöke celebrálta, amelyben sor került a lektor- és akolitus avatásokra.

A lektor feladata elsősorban az Isten Igéjére koncentrálódik, elsősorban felolvas a liturgiában. Erre a szolgálatra most két magyar diákot avattak fel: László Dánielt és Tomaskovity Szabolcsot a Kalocs-Kecskeméti Főegyházmegye kötelékéből, valamint egy horvát papnövendéket.

Lektor-és akolitus avatásAz akolitus az oltár szolgálatát látja el a liturgiában, valamint segédkezik a hívek ill. a betegek áldoztatásában. A kollégiumban idén 11 növendék részesült ebben az avatásban, köztük 3 magyar: Halász István (Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye), Kónya Máté (Szombathelyi Egyházmegye) és Vánkos Alex (Nagyváradi Egyházmegye), valamint 1 szlovén, 1 német, 4 horvát és egy finn papjelölt.

Szöveg: Koszoru Péter, a Kaposvári Egyházmegye papnövendéke-Fotó: Blaž Franko.