Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Egyházmegyei zarándoklaton az Isteni Irgalmasság képe

Isteni Irgalmasság képeAz adventi időben egyházmegyénk számos településére viszik el a verbita atyák az Isteni irgalmasság képet. Missziónak szánják, hogy minél több emberhez eljusson újra Isten irgalmas szeretetének üzenete. Adventi 1. vasárnapján, december 2-án Szombathelyen, a Székesegyházban kezdődött a missziós út. Interjú Burbela Gergely atyával, a rend provinciálisával.

Isteni Irgalmasság képeMiért gondolta a rend, hogy az adventi időben ezt a képet elviszik az egyházmegye különböző településeire?

Az adventi időszak az Isten közelségéről szól. És az Istenközelséget az irgalom fejezi ki a legjobban. Szeretnénk közvetíteni ezt az üzenetet, amit Jézus az 1930-as években adott Szent Fausztina nővérnek. 2016-ban volt az Irgalmasság Éve, ami nem csak egy évre szólt, ez is szempont volt amikor a misszió mellett döntöttünk és ezen a módon is szeretnénk készülni az Eucharisztikus Kongresszusra.

Isteni Irgalmasság képeMiért fontos, hogy Isten irgalmát megismerjük és mit jelent az irgalom?

A bizalomra nagy szüksége van az embereknek. Vágyunk erre, mint a szeretetre. Bizalom nélkül lehetetlen élni, akkor csak a félelem tud uralkodni rajtunk. Jézus azt kéri tőlünk a kép kapcsán, hogy bízzunk Benne, mert segít átalakítani minket és  az emberi kapcsolatainkat. És bízzunk Isten jóságában, találjuk meg a jót önmagunkban és másokban -   ez az irgalom.  Azt látjuk, hogy a világnak nagy szüksége van erre az üzenetre.

Isteni Irgalmasság képeHány helyre viszik el a képet?

A szombathelyi Székesegyház mellett, december 8-án Zalaegerszegen a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-templomban, december 9-én Szentgotthárdon, december 15-én délelőtt Tornyiszentmiklóson, ugyanezen nap délutánján Gersekaráton, december 16-án délelőtt Szombathelyen Oladon, délután Nován, december 22-én Salomváron, majd december 23-án Szombathelyen a Zárdatemplomban látható a kép. Terveink szerint mindenhol elmélkedést, gyóntatást és szentmisét tartunk.

A képet egyébként Magyarországon festették. Majd  Misszió Tours utazási iroda segítségével került Krakkóba a Fekete Madonna zarándokvonattal,  ahol az Isteni irgalmasság bazilikában megáldották. És most itt vagyunk adventben, amikor elindítjuk a missziót. A világon két elismert Irgalmas Jézus kép van:  egy Vilniusban ( amelyet Szent Fausztina is látott) és egy Krakkóban.

A képnek a kegyelemben van az nagysága.  Így ír erről a Naplójában Szent Fausztina nővér: „ Amikor eljöttünk a festőtől(...), azt mondtam az Úrnak: Ki tud Téged olyan szépre festeni, mint amilyen vagy? Erre ezeket a szavakat hallottam: Nem a színek és az ecsetvonások szépségében van ennek a képnek a nagysága, hanem az én kegyelmemben (Napló 313).  

Higgyünk az Isten  irgalmában. Jézus azt mondta erről a képről: Átadok az embereknek egy edényt, mellyel az irgalmasság forrásához jöhetnek kegyelmet meríteni. Ez az edény nem más, mint ez a kép a következő felírással: Jézusom, bízom Benned” (Napló 327)

Burberla Gergely szentbeszéde visszahallgatható itt.