Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent Imrét ünnepelte a jánosházi iskola

Szent Imre napNovember 8-án emlékezett meg a jánosházi Szent Imre Általános Iskola névadójáról, Szent Imre hercegről. 

Szent Imre napSzent Imre 1993 óta iskolánk védőszentje. Az őszi szünet után, november 8-án gyűltünk össze, hogy méltó módon emlékezzünk rá.

A reggeli szentmisét Köbli Tamás őriszentpéteri plébános atya mutatta be. Tamás atya szentbeszédében a napi evangéliumra irányította a gyerekek figyelmét. Ennek segítségével mutatta be a diákoknak: ahogy az elveszett bárány is fontos volt gazdája számára, úgy Istennek is fontosak vagyunk, amikor elveszettnek érezzük magunkat. Ő is keresésünkre indul, szeretne ránk találni, bennünk akar gyönyörködni. A szentbeszéd második részében - a gyerekek segítségével - megelevenedett Imre herceg élete, s az is elhangzott, miben lehet ma a példaképünk ő. A gyerekek maguk mondták el: a tanulásban, az engedelmességben, az imádságos lelkületben. Tamás atya megerősített bennünket abban, hogy Szent Imrének ma is üzenete van számunkra!

Szent Imre napA nap második felében különböző izgalmas programok várták a gyerekeket. Szabó-Bodor Antónia és férje hosszú évek óta méhészkednek. Segítségükkel bepillantást nyerhettünk a méhek világába, megismerhettük a méhcsaládok felépítését, a mézkészítés rejtelmeit. Az elméleti ismeretek után a gyakorlat következett: a gyerekek felvehették a védőfelszerelést, kipróbálhatták a füstölőt, sőt, mézet is kóstolhattak a kaptárból. Nagyobb diákjaink előadáson vettek részt a tornateremben. Tóth Andrea c. rendőr százados az internet veszélyeire figyelmeztette a gyerekeket, majd hasznos, okos tanácsokkal látta el őket a közösségi média használatával kapcsolatban.

Szent Imre napEközben szorgos anyukák terített asztallal vártak mindenkit az iskola hosszú folyosóján, egészséges ételeket, salátákat, gyümölcsöket kínáltak. Köszönjük a sok finomságot! Mindenki talált kedvére valót. A programok közti szünetben kézműves foglalkozáson, osztályvetélkedőn vettek részt a gyerekek.

Délután a sporté volt a főszerep. Játékosok és szurkolók egyaránt nagyon várták a kézilabda és futball mérkőzéseket! Jó hangulatban, vidáman telt az osztályok közötti verseny.

Reméljük, mindannyian szép élményekkel tértek haza.

Szöveg: Horváthné Kulcsár Gyöngyi – Fotók: Bödör Zsolt