Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Martinus Exclusive: Hűvösvölgyi Ildikó irodalmi estje a Püspöki Palotában

Hűvösvölgyi Ildikó irodalmi estje2018. december 4-én Hűvösvölgyi Ildikó adott irodalmi estet Szombathelyen a Püspöki Palotában, Csáki András gitárművész közreműködésével. Dr. Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatójának köszöntőjét közöljük.

Kedves Vendégeink!

 

Hűvösvölgyi Ildikó irodalmi estjeA Martinus koncertek utolsó előtti előadásán, nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket!

 

Külön köszöntöm az est előadóit Hűvösvölgyi Ildikó és Csáki András művészeket!

Röviden szeretném ismertetni életútjukat:

 

Hűvösvölgyi Ildikó irodalmi estjeHüvösvölgyi Ildikó:

A Bartók Béla Konzervatórium zongora-ének szakán érettségizett, tanárai Kertész Lajos és Fábry Edit voltak. Majd felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol Horvai István és Kapás Dezső osztályában végzett prózai színészi szakon. Diplomájának megszerzése után egy évig a Veszprémi Petőfi Színházban játszott, majd a Madách Színházhoz került, ahol kisebb-nagyobb megszakításokkal máig is dolgozik.
Gyakran vendégeskedett vidéki és budapesti színházaknál egyaránt: Szombathelyen, Szentendrén, Kaposváron, valamint Budapesten a Bartók Gyermekszínházban, a Játékszínben és az Operettszínházban láthatta a nagyközönség. Zenei gyökereihez mindig hű maradt: a Madách Színház Tolnay Szalonjában számos muzsikusportrét szerkesztett és vezetett, vendége volt többek között Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Szenthelyi Miklós, Berkes Kálmán, Tokody Ilona és Gregor József is. A Bartók Rádióban tíz évig vezette a Muzsikáló délután élő adásait.
Több mint hetven filmben és tévéjátékban szerepelt. Pályája során sokat dolgozott a Magyar Rádióban, ahol három nívódíjjal is jutalmazták.
A színjátszás mellett szívügyének érzi azt is, hogy átadja a tudását és tapasztalatait a következő generációnak. Tanított a Shakespeare Akadémián, a Magyar Táncművészeti Főiskolán, a Madách Musical Műhelyben, jelenleg pedig a Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskolában oktat zenés mesterséget.
Az utóbbi tíz évben elsősorban prózai szerepeket vállalt a Soproni Petőfi Színházban, a Turay Ida Színházban, valamint Ivancsics Ilona és Színtársai darabjaiban. Több díj, kitüntetés fűződik nevéhez, úgy mint : Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2012), Kossuth-díj (2015) és Cornelius-díj (2015).

 

 

Hűvösvölgyi Ildikó irodalmi estjeCsáki András:

 Generációjának kiemelkedő gitáros egyénisége. Játékának szuggesztivitása és érzékenysége a világ számos koncerttermének hallgatóságát magával ragadta Japántól Észak-Amerikáig. Szakmai lapokban több kritikus is kiemelte, hogy fölényes hangszeres tudásával sosem él vissza, technikáját mindig a zenei elképzeléseinek szolgálatába állítja.

Tanulmányait Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, illetve Los Angelesben folytatta 2014-ben Budapesten a Zeneakadémián szerzett DLA fokozatot. Tanárai Eötvös József, Scott Tennant és William Kanengiser voltak. Diákévei alatt olyan rangos nemzetközi versenyek győztese, mint a Tokiói Nemzetközi Gitárverseny (2008) az olaszországi Michele Pittaluga Nemzetközi Gitárverseny (2009) vagy a spanyolországi Julian Arcas Nemzetközi Gitárverseny (2011)

Szólókarrierje mellett kiemelt szerepet szentel a kamarazenének is. 2015-ben adta elő először Pierre Boulez "Gazdátlan kalapács" című művét, amely a kamarairodalom híresen nagy kihívást jelentő, zenei tapasztalatot és tájékozottságot igénylő emblematikus kompozíciója. Szívügyének tekinti a magyar kortárs szerzők gitárra komponált szóló és kamaraműveinek bemutatását, népszerűsítését. Három szóló lemeze jelent meg. András 2009-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. 2004-től rendszeresen tart mesterkurzusokat Európa, Ázsia és Észak-Amerika számos országában.  

2009-ben megkapta a Prima Primissima Alapítvány Junior Prima zeneművészeti díját, 2010-ben Márciusi Ifjak díjban részesült. 2015-ben az Ágai Karola és Szendrey-Karper László Emlékérem első gitárművész kitüntetettje.

Amikor tavasszal a plébániám híveivel a Muzsika hangja című darabot tekintettük meg Budapesten, a buszon hazafelé mindenki Hüvösvölgyi Ildikó művésznőt dicsérte, ekkor elhatároztam, hogy egy irodalmi estre meghívom ide a Püspöki Palotába. Köszönöm, hogy elfogadta meghívásomat! Isten hozta közöttünk.

Köszönöm Uram, hogy tiszta a szemem,

S látom ragyogni arcodat.

Köszönöm, hogy erős a lelkem

S tudtam harcolni harcodat.

Köszönöm, hogy tudlak szeretni,

Köszönöm, hogy hitem erős.

Köszönök mindent, mindent Uram,

Az 63 tavaszt, lepkét, búzavirágot,

Köszönöm a dalt, életet, álmot.

Köszönöm, hogy végig enyém voltál,

Köszönöm a Tábort és a Golgotát,

Köszönöm Emmauszt és Betániát.

Most elmegyek, Uram, s mindent megköszönök,

S megcsókolom szentséges kezed,

Mely átkarolva tartott a viharban,

Védett és el nem eresztett.

Köszönöm, hogy oly sok szerető szívet adtál,

Vendégséget szentelt oltárodnál.

S köszönöm, melyben eljöttél értem: A Percet,

S amit majd  letűznek fölém: a Keresztet.