Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Az V. Mindszenty Emlékverseny Csehimindszenten

László Jánosné igazgató asszony és Soós Viktor történész üdvözli az V. Mindszenty EmlékversenytA Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola az idei tél küszöbén, november 29-én, már ötödjére nyitotta meg kapuját Vas megye iskoláinak a csapatai előtt a Mindszenty József Emlékverseny megrendezése alkalmával.

László Jánosné iskolaigazgató és Déri Péter esperes úr köszönti Dr. Székely János szombathelyi megyés püspökötA rendezvény során a bíboros, hercegprímás élettörténetével, munkásságával kapcsolatban válaszoltak meg kérdéseket, oldhattak meg kreatív feladatokat a lelkes diák csapatok. Egyben Csehimindszenttel is megismerkedhettek, ahol 1892. március 29-én született Mindszenty József.

László Jánosné, az iskola igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, az iskola hitvallását, miszerint „a csapat mindig többre képes az egyénnél és a tudást, amit a felkészülés során közös munkával szereztek a résztvevők, nem múlhatja felül a verseny eredménye”.

Dr. Székely János Szombathelyi megyés püspök átadta a díjakat és gratulált a versenyen résztvevőknekA zsűri tagjai – Kovács Gergely, Mindszenty bíboros szentté avatási eljárásának vice-posztulátora, Soós Viktor Attila, történész, Gyöngyösi Zsuzsa, a vasvári könyvtár igazgatója, Déri Péter Csehimindszent esperese,Fukszberger Imre, Csehimindszent polgármestere – újra üdvözölték a Mindszenty verseny sikerét, hagyománnyá válását.

Az idei évben öt iskola – a toronyi Gazdag Gyula Általános Iskola, a sárvári Szent László Katolikus Iskola, az egyházasrádóci Kossuth Lajos Általános Iskola, a rábapatyi Arany János Általános Iskola és a házigazda Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola - vállalta a megmérettetést. Előzetes feladatként - A „Levél fiamnak” - megoldása során Mindszenty atya édesanyja nevében kellett egy levelet írniuk a csapat tagjainak, a bíboros 1956. november 4-én elhangzott rádióbeszédére reagálva. A verseny során a hercegprímás életével kapcsolatos kérdésekre is remek válaszokat kaptak a bírák. Utolsó előtti próbaként, a rendezvényről előző évben megjelent újságcikk alapján saját kútfőből rövid tudósítást kellett készíteniük. Az utolsó kihívás során igazán elengedhették fantáziájukat, ugyanis szenteket ábrázolhattak hozzájuk kapcsolódó, rájuk jellemző címerek, jelképek megrajzolásával.

Dr. Székely János szombathelyi megyés püspök és a verseny résztvevői együtt imádkoztak Mindszenty József mielőbbi boldoggá avatásáért.A verseny során, az elmúlt évekhez hűen, minden csapat lelkiismeretesen, minden tudását latba vetve küzdött és végül a zsűri döntése alapján a Rábapatyi Arany János Általános Iskola csapata nyerte a megmérettetést.

A díjakat Székely János szombathelyi megyéspüspök adta át, áldást mondott és a verseny lezárása képpen együtt fohászkodott az egybegyűltekkel Mindszenty József mielőbbi boldoggá avatásáért.

A versenyt követően Dr. Székely János, bejárta a teljesen felújított iskola épületét, tájékozódott az intézményben folyó tartalmi munkáról, a megvalósuló élménypedagógiai módszerről és elismerését fejezte ki.

Szöveg és fotó: Gaálné Pápai Viktória, civil tudósító Csehimindszent