Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Kolping ünnep a letenyei otthonban

Kolping ünnep1913. december 8-án született Adolf Kolping atya a 19. század egyik jelentős szociális gondolkodású szentje. Liturgikus ünnepe december 4-én van. Ez alkalomból Letenyén a Kolping Idősek Ápoló – és Gondozó Otthonában az idei évben is szakmai napot tartottak. Az otthon lakói és dolgozói számára Horváth József pápai prelátus mutatott be ünnepei szentmisét, ahol a homíliában segítségnyújtás evangéliumi üzenetéről szólt, majd a munkatársak részére Kolping atya lelkiségéről tartott prezentációt.

Kolping ünnepKolping atya már fiatal káplánként személyes küldetését abban ismerte fel, hogy a nyomasztó szociális problémák enyhítésére szentelje életét. Munkás fiatalok számára legényegyleteket és legényotthonokat alapított, ahol a rászorulók segélyezése is fontos szerepet kapott. Életét áthatotta a szeretetből fakadó személyes és konkrét segítségnyújtás. Odaadóan gondozta egyik cipész barátját, aki fertőző himlőbetegségben hunyt el, és senki sem vállalkozott ápolására. Ő is megkapta a betegséget, és arcán mindvégig hordozta a forradások helyét.

Kolping atyának a fiatalok számára megfogalmazott útmutatásai mindnyájunkra érvényesek:

• legyenek igaz Istenhívők;

• legyenek jó családapák, családanyák, mert a család a társadalom lelki megújulásának alapja;

• váljanak szakmájuk igazi mestereivé, akik tanultak, műveltek, és készek az állandó önképzésre - szeressék és becsülettel végezzék munkájukat;

• váljanak a kereszténység talaján álló igazi polgárokká, szerezzenek polgári erényeket, amelyek a hazához, a néphez és az Egyházhoz kötik őket.

Szöveg és fotó: Aigner Géza