Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Új utak a cigánypasztorációban - Projekt találkozó Szombathelyen

CigánypasztorációKétéves program részeként tartottak találkozót a cigánypasztorációban dolgozó anyaországi és határon túli szakemberek 2018. december 5-6-án Szombathelyen. Új utakat keresnek és átadják egymásnak a tapasztaltaikat, hogy a jövőben még hatékonyabban tudjanak dolgozni a roma emberekért.

CigánypasztorációAz ország lakosságának 8%-a roma, várhatóan ez az arány tovább növekszik a következő évtizedekben, ezért fontos, hogy megtanuljunk egymás mellett élni, mondta a december 6-án tartott előadásában Székely János. A megyéspüspök kiemelte: az egyház régóta próbál segíteni Európában, de hazánkban is a roma embereken, többek között cigánypasztorációs munkatársak képzésével, vagy pl. roma gyerekek délutáni tanulásának segítésével.De a legfontosabb annak az üzenetnek az átadása: mindannyian Isten gyermekei vagyunk, a cigány testvérek is. Ennek felismerése megváltoztathatja egy roma ember életét. Fontos, hogy a szegények felé forduljunk, ezt kívánja tőlünk a hitünk is, mondta Székely János. A cigánypasztorációban igyekezni kell a cigány kultúrát megmenteni, legyen szó pl. a nyelvről, mesékről. 

Hangsúlyozta: a cigányság felemelkedésének kulcsa az oktatás, a munka és a szív. Fontos lenne a munka világába visszavezetni a roma embereket, segíteni őket, hogy tanuljanak.

CigánypasztorációA Szombathelyi Egyházmegyében, amely Vas és Zala megyét foglalja magában, bizonyos területeket kivéve nem él sok roma. Ezért korábban a cigánypasztoráció nem szerepelt a kiemelt feladatok között, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Székely János. A jövőben cél, hogy minél több papot, hitoktatót képezzenek, akik nyitnak a cigányság felé, de fontosnak látja, hogy pl. cigánytalálkozókat szervezzenek, amelyek segítik a romákat az Egyházba meghívni. 

CigánypasztorációA cigánypasztorációban az elmúlt években elért eredményeket, illetve új módszereket ismerhetnek meg a résztvevők a Szombathelyi Egyházmegye és a Boldog Ceferino Intézet kétéves programjában. A találkozóknak mindig van központi témája. A szombathelyinek a gyógyulás, mondta a martinus.hu-nak adott interjúban Bángi-Magyar Anna, a Boldog Ceferino Intézet munkatársa, projekt szakmai felelős.  „A szombathelyi találkozó fő témája a gyógyulás, amit tanúságtételen keresztül igyekeztünk bemutatni, kiemelve a közösségek gyógyító szerepét. Hiszen fontos, hogy egyházunkban nem egyének dolgoznak, hanem közösségben közösségekért dolgozunk. Ezért próbáltuk ezeket az íveket bemutatni és példát mutatni, hogy a közösségek hogyan segíthetnek és hogyan tudnak együttműködni, hogy valamelyik testvért támogassuk a gyógyulásban. „

A szombathelyi találkozó keretében a résztvevők megismerhették az egyházmegyei karitász és különböző egységeinek működését is.

Dr. Székely János megyéspüspök előadását megtekinthetik itt.