Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Boldog Brenner János és Szent II. János Pál ereklyéjét helyezték el a toronyi templomban az adventi lelkinap keretében….

Az öröm vasárnapjaÖrömteli szívvel végzett ima kilenceddel készültek a toronyi plébánia hívei mind a négy községben advent harmadik vasárnapjára. 2018. december 16-án, az öröm vasárnapján két 20. századi, szentéletű ember ereklyéjét kapta meg a plébános kérésére a toronyi templom. 

Az öröm vasárnapjaAz egyik ereklye a 2014. április 27-én szentté avatott II. János Pál pápa ruhaereklyéje, a másik pedig 2018. május 1-én boldoggá avatott Brenner János csontereklyéje. Az ereklyék elhelyezése ünnepi szentmise keretében történt, amelynek főcelebránsa Brenner József nagyprépost, ny. püspöki helynök, Brenner János vértanú pap testvére volt.

Az ünnepélyes bevonulás és az ereklyék elhelyezése után a plébános atya, Dr. Perger Gyula atya vezetésével elmondott imával zártuk kilencedünket.

Az öröm vasárnapjaA szentmise bevezetőjében Brenner József atya az öröm vasárnapjáról emlékezett meg: örülünk, mert már közel van az Úr eljövetele. Szentbeszédében pedig visszaemlékezett az 61 évvel ezelőtti „öröm” vasárnapjára. Ezen a napon zárva maradt a rábakethelyi templom, nem mutatta be senki Jézus áldozatát, a szentmisét, mert vasárnapra virradó éjszaka a fiatal káplán saját életét áldozta Krisztusért. Az államhatóság egy egyszerű gyilkosságnak próbálta beállítani a történteket, el akarták tusolni a brutalitást, a kegyetlenséget. A szülőknek még azt sem engedte meg a rendőrség, hogy utoljára láthassák fiukat a koporsóban. A vértanú édesanyja élete végéig fájlalta ezt, mondván: a Szűzanya ölébe tarthatta a fiát Jézust, miután levették a keresztről, de Neki az sem adatott meg, hogy halott fiát láthassa a koporsóban. Sokszor kapunk a Jóistentől nehézségeket, de ez mindig azért van, mert Isten valóban a javunkat akarja. Isten mindenkit az üdvösségre hív. Akit mások megaláznak Jézusért, azt az Atya felmagasztalja. Brenner Jánost a megalázás és meggyalázás után az Atya felmagasztalta és a boldogok sorában tisztelhetjük. Ez azt jelenti, hogy az Úr színelátása az osztályrésze. II. János Pál tetteivel érdemelte ki, hogy szentként tiszteljük. Emberek voltak mindketten, mint mi és az Úr előtt vannak már, példaképeink lehetnek és közbenjárnak Értünk Istennél. „Kérjük az itt elhelyezett ereklyék szentjeit, hogy segítsenek bennünket Jézus nyomában járni” - zárta szavait a vértanú testvére.

Az öröm vasárnapjaEzután a legszentebb áldozat bemutatásával adtunk hálát az Úrnak a kapott kegyelmekért és hogy két ereklyével lett gazdagabb templomunk, közösségünk. A szentmise végén Gyula atya személyes emlékeit idézte fel Brenner József atyával kapcsolatban, s köszönetet mondott a Gondviselésnek, hogy 15 évvel ezelőtt 2003 decemberében megismerhette Őt, munkatársa lehetett a kámoni plébánián, köszönetet mondott atyai jóbarátságukért, paptestvéri őszinte kapcsolatukért! 

 Szöveg: Hoós Norbert-Fotó: Hoós Flórián