Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Keltsd életre a templomodat! – Hörcsök Lili, Sárvár: A sárvári harang

SárvárA Magyar Kurír meseíró-pályázatot hirdetett általános iskolások számára, hogy Berg Judit „A holló gyűrűje” című meseregénye nyomán keltsék életre a templomukban szereplő ábrázolásokat. A Szombathelyi Egyházmegyéből is számos pályamű érkezett.

    Sárváron egy éjjel viharos szél fújt, és a Kossuth téren álló Szent László templom falai is beleremegtek a zajba. Egy fenyőfa, ami már régóta az épület mellett állt, nem bírta tovább, és kínjában eldőlt: rá a templom tornyában lévő harangra. A harang hatalmas robajjal zuhant le, de senki sem tudta, hogy hova.

   Viszont a templomban lévő szentek szobrai életre keltek ebben a pillanatban. Mária, Szent László és az angyalok hirtelen magasztalni kezdték hangosan az eget, az ég Urát.

-Halleluja, dicsőség az Istennek!- kiáltották egyszerre.

Nem tudták, hogy miért elevenedtek meg. Egymást nézegették, méricskélték. Így egy időben Szent László még nem találkozott Máriával és az angyalokkal.

- Én ismerlek titeket, Mária, és titeket, angyalok, de hadd mutatkozzam be nektek: ennek a sárvári templomnak a védőszentje vagyok, Szent László. Egykor ezt énekelték rólam:

„Üdvöz légy, kegyelmes Szent László király,
Magyarországnak édes oltalma,
Szent királyok közt drágalátos gyöngy,
Csillagok között fényességes csillag.”

 

- Igen, lovagkirály voltam! Sok csodát kapcsolnak a nevemhez a magyarok. Szerettek, mert megvédtem őket a külső támadásoktól pl. a tatárdúlástól-fejezte be lelkes beszédét Szent László.

-De nem szeretném, ha azt gondolnátok, hogy beképzelt vagyok. Inkább gondoljuk át, hogyan tudjuk holnapra visszatenni a harangot, hiszen délelőtt a Szent László Katolikus Általános Iskola tanévnyitó ünnepsége lesz.

Mária megszólalt:

- Kedves László! Előbb keressük meg!

- Merre induljunk? -kérdezték egyszerre az angyalok.

- Repüljetek felfelé, mint a drónok! - javasolta László. - Nézzetek körül a Nádasdy- vár udvarában, aztán a Várparkban!

- Elrepüljünk az Arborétum felé is? - tudakozódtak a szárnyas élőlények.

-Persze! - kiáltotta Mária lelkesen. -  Mindent alaposan kutassatok át Sárváron, hiszen itt a központban kell lennie.

Az angyalok  kisuhantak az utcára, a térre, a várba, az arborétumba, még a Nagyposta előtt is elrepültek: nem találták sehol a harangot. Csalódottan szálltak vissza a templomba, ahol már várta őket Szűz Mária és Szent László.

-  Nem lesz holnap évnyitó, ha nincs harangzúgás, ami hívja a gyerekeket! - mondták rémüldözve egymásnak.

- De igen! Lesz! - kiáltott fel hirtelen egy  távolinak tűnő hang.

Mindenki odanézett a hang irányába: hát a Prágai Kis Jézus szobra szólalt meg, akit eddig senki nem vett észre. A kallódó gyermekekerét és a családjaikért szoktak imádkozni hozzá ebben templomban miden hónap végén.

- Én tudom, hogy hol van harang: a sekrestye mögött, és egy hatalmas bokorba zuhant bele. Azért nem láthattátok kedves angyalok. Menjetek, és hozzátok be! - rendelkezett a Kis Jézus.

 

Együtt szaladtak a templom mögé, és örömmel emelték a magasba templom harangját. Könnyedén illeszkedett a megszokott helyére a hatalmas tárgy. A megelevenedett szobrok elégedetten foglalták el helyüket újra a templom kis állványain.

 

  Másnap csengő- bongó harangszó hívta az iskolás gyerekeket és családjaikat a reggeli Veni Sanctéra. Senki sem sejtette, hogy mennyi jótevő veszi őket körül....

 

  Hörcsök Lili 5.A, Szent László Katolikus Általános Iskola