Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Nyitott szívvel közeledni Isten felé - Vízkereszt ünnepe a Székesegyházban

Vízkereszt ünnepe2019. január 6-án, Vízkereszt ünnepén, a Székesegyházban mutatott be szentmisét Székely János megyéspüspök. A szentmise egyben hálaadás is volt az  Cursillo Mozgalomért és a vasárnap megalakult Egyházmegyei Titkárságért. 

Vízkereszt ünnepeA szentmise a vízszentelés szertartásával kezdődött. Püspök atya megáldotta a sót és a vizet, majd a sót a vízhez adta és a szenteltvízzel meghintette az egybegyűlt híveket.

Szentbeszédében Székely János a napkeleti bölcseket példaként a hívek elé állítva három üzenetet fogalmazott meg. Az egyik, hogy nyitott szívvel kell Isten felé fordulnunk. A bölcsek is vállalták a hosszú, veszélyes utat, követve a feltűnt csillagot anélkül, hogy pontosan tudták volna hová kell menniük.  És bár nem a választott nép fiai voltak, mégis közel kerültek Istenhez. A cursillo is hasonlóan nyitott szívet kíván az emberektől, hangsúlyozta Székely János, hozzátéve: fontos lenne, a hittől eltávolodott embereket is megszólítani. 

Vízkereszt ünnepeA másik üzenete a bölcsek példájának, hogy bár egy időre szem elől tévesztették a csillagot, mégsem adták fel útjukat. Tudunk-e kitartani amikor életünk vezércsillaga egy időre eltűnik: akár a házasságban, akár a hivatásban adódnak gondok?  

A harmadik üzenete a bölcsek példájának, hogy megérintve Istentől más úton folytatták útjukat hazafelé. Akit megérint Krisztus, pl. a cursillon keresztül, az másként kell, hogy folytassa életét, emelte ki Székely János.  

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde meghallgatható itt. 

A szentmise visszanézhető a Szombathelyi Egyházmegye Youtube csatornáján. 

Vízkereszt ünnepeSzentmise végén Székely János megáldotta a Cursillo Mozgalom megválasztott Egyházmegyei Titkárságának tagjait. A titkársági választásról hamarosan beszámolót is közlünk.