Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Búcsú az Annunciáta nővérektől

Búcsú2019. január 13-án Székely János megyéspüspök, január 17-én pedig Puskás Tivadar polgármester búcsúzott a Szombathelyről elköltöző annunciáta nővérektől.

BúcsúMindenkit váratlanul ért a nemrég napvilágot látott hír: az annunciáta nővérek elhagyják a Szombathelyi Egyházmegyét. Megszűnik a szombathelyi rendházuk. Január 13-án Székely János megyéspüspök búcsúztatta a házban élő 4 nővért. Január 17-én pedig Puskás Tivadar polgármester tett búcsúlátogatást a szerzetesnővéreknél.

A hír hallatán mindenki az okokat kereste. Márta nővér interjújában elárulta: bár a rendszerváltást követő években viszonylag sokan, 10-15-en is éltek a rendházban, mára már csak 4-en maradtak. A házban korábban működött kollégium, napjainkban azonban már hiányzik ez a fajta nyüzsgés is. A ház és a kert fenntartása, karbantartása nagy feladat. Ezért született az a döntés, hogy elhagyják Szombathelyt. Székely János megyéspüspök a martinus.hu-nak adott interjújában arról beszélt, hogy a rend és az egyházmegye megállapodást köt az ingatlan átvételéről, amelyben a tervek szerint katolikus idősek otthona működik majd. Nagy az igény az ilyen szolgáltatásra és idős gondozásra, tette hozzá a megyéspüspök.

BúcsúBár a négy nővér elköltözik, a tervek szerint két brazil származású nővér érkezik majd az egyházmegyébe, egészen pontosan Sárvárra, miután a magyar nyelvvel kicsit megbarátkoztak. Új kolostort nyitnak és többek között a katolikus iskolában segítik majd az ifjúság pasztorációs munkát, és idősek látogatásában, gondozásában segítenek majd.

Fotó: Cseh Gábor