Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„Hogyan bánjak a testemmel?” – Szólj be a papnak! est Szombathelyen

Szólj be a papnakEme kérdést járta körül január 16-án, este hét órától a szombathelyi Cafe Frei vendégei. Teltház fogadta az előadókat, s többek között a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium lányai közül is érkeztek résztvevők.

Szólj be a papnakIgazán nehéz gondolatokat érintett a bioetika, hiszen ide tartozik az eutanázia, a klónozás, az abortusz, a lombikbébi program, a génmanipuláció, de akár a tiszta szerelem témája is.

A sok személyes és konkrét kérdésekre adtak válaszokat a meghívott előadók: Szár Gyula Gergely premontrei szerzetes, biológia tanár; Donatin Tamás református lelkész, illetve Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész.

Nehéz szituációkat állítottak a hallgatók, mint például: Ha tisztában van az ember azzal, hogy az ő halála hamarosan bekövetkezik, de különböző orvosi eljárásokkal fájdalmak és szenvedés árán, de hosszabb élete lehet valamivel, akkor jogosan dönthet-e a gyorsabb végzetet illetően? Öngyilkosságnak számít? S a válaszokban kikristályosodott, hogy a szenvedésnek is van értelme, ereje, sőt mi több, mondanivalója is.

Szólj be a papnakFontos kérdéseket érintettek még a résztvevők a tartósan betegeket illetően, az életünket kárósító dohányzás, alkoholfüggőségekről is, a paráznaság, az önkielégítés és egyéb témákban is.

A válaszokban mindig fontos volt az a szempont, hogy valahogy mérni kell az Istenhez az adott problémát, tettet. A természet törvényeit, az Isten teremtését mennyiben szabályozhatjuk, mennyire szabad az embernek belenyúlnia a tökéletesbe?

Mindenkinek mérlegelnie, felülvizsgálnia kell a legújabb irányzatok és orvosi „csodákat” és összeilleszteni a Isten tanításával, hiszen az Isten útján kell járnunk, s az ő teremtéseként szolgálnunk kell az Ő világát és elképzelését. 

 

Szöveg és fotó: Zanati Márió