Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Átadták A test és a lélek orvosa-Boldog Batthyány László-díjat

DíjátadóDr. Nagy Katalin belgyógyász-kardiológus főorvos kapta idén A test és a lélek orvosa-Boldog Batthyány László-díjat. Körmenden került sor az ünnepségre.

DíjátadóA Batthyány-család hosszú évszázadokra visszamenőleg meghatározó szerepet játszott Körmend történetében. Egyik utolsó kiemelkedő alakja a boldoggá avatott Batthyány-Strattmann László volt, aki körmendi kastélyában kórházat rendezett be. Tisztelete máig él a városban, amit jól mutat, hogy a Szent Erzsébet-templomban kiállítást rendeztek be munkásságáról, életéről, Körmend pedig patrónusának választotta. Halálának napját, január 22-ét választotta az egyházmegye a 2018-ban alapított A test és a lélek orvosa-Boldog Batthyány László-díj átadó ünnepségére. Idén az egyházmegye és a város közösen szervezte és rendezte a programot. A kastély színháztermében vette kezdetét az ünnepség, ahol köszöntőt mondott Bebes István polgármester, majd az orvosi hivatás és a hit kapcsolatáról Gerencsér József főorvos tartott előadást.

DíjátadóCsászár István általános helynök olvasta fel Nagy Katalin méltatását, hangsúlyozva: a szombathelyi Markusovszky kórház főorvosa a kiemelkedő szakmai munka mellett hitvalló keresztény életet is él. Hozzátette: Nagy Katalin leginkább a betegágy mellett szeret dolgozni, a szenvedő Krisztust látja a betegekben. Nem csak a beteg testre figyel, hanem az egész emberre, a lelkükre is: imádkozik értük, szentmisét ajánl fel értük. Hitét nyíltan megvallja, ebből merít erőt a mindennapi feladatok elvégzéséhez. Székely János megyéspüspök adta át a díjat és az oklevelet, amelyhez Bebes István polgármester is gratulált.

DíjátadóNagy Katalin meghatódva lépett a mikrofonhoz. Köszönő szavaiban elmondta: a kórházban csapatként dolgoznak, így az elismerést kollégái közül bármelyikükkel megosztaná.

Dr. Nagy Katalin méltatása és a díj átadása megtekinthető egyházmegyénk Youtube csatornáján.

 

 

DíjátadóA program a Szent Erzsébet-templomban folytatódott, ahol Székely János megyéspüspök volt az ünnepi szentmise főcelebránsa. Szentbeszédében – a szentleckében elhangzó Szeretethimnuszra utalva – kiemelte: a szeretet csodálatos erő, amely szebbé tudja tenni az emberek életét. Ám sokan a szeretetet birtoklásnak tekintik: valakit magamnak megszerzek és használom, amíg nekem fontos. De a szeretet nem birtoklás, nem élvezethez hasonló, hanem művészet: képesség arra, hogy önmagamból és a másikból kincseket előhozzak. A szeretet állandó cselekvés, teremtő erő.

DíjátadóBoldog Batthyány Lászlónak ez a Szeretethimnusz volt a legkedvesebb, ez hatotta át egész életét. Ebből kiindulva igyekezett orvosi munkáját is végezni és így közelíteni a betegekhez. A testüket és a lelküket igyekezett ápolni, gyógyítani, szolgálni, mert tudta, hogy ez a kettő elválaszthatatlan. Támpontokat adott az orvosoknak, hogyan bánjanak a betegekkel. Székely János kiemelte: a mai orvosoknak is hasonlóképpen kell a betegekkel foglalkozniuk. 

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét megtekinthetik egyházmegyénk Youtube csatornáján ide kattintva.