Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Boldog Batthyány-Strattmann László csontereklyéje Zalaegerszegen

EreklyeA Zala Megyei Szent Rafael Kórház kápolnájában 2019. január 20-án az esti szentmise során kihelyezésre került Boldog Batthyány-Strattmann László csontereklyéje, melyet Székely János megyéspüspök adományozott kórházunk dolgozóinak, betegeinek.

"orvos volt a hercegek között, és herceg volt az orvosok között”

EreklyeA szentmisét megelőzően Dr. Horváth Éva egy rövid előadásban ismertette a „szegények hercegének” életrajzát, korabeli fotókat és dokumentumokat vetítve bemutatta életének, családjának és orvosi munkájának fontosabb pillanatait. Majd leleplezésre került a Bíró Ferenc által készített állványra kihelyezett ereklye.

A herceg címerének jelmondata: „Hűséggel és szeretettel”. A gondviselő mennyei Atya iránti töretlen hűségét tükrözte példás családi élete és orvosi hivatása is. Minden idejét a gyógyításnak szentelte, vagyonának nagy részét a szegények kezelésére áldozta. Szerette betegeit és nemcsak testi, hanem lelki sebeik orvosa is volt. Életműve követendő példaként szolgálhat a XXI. század orvosai számára is, hiszen „felemelő dolog jónak lenni, hogy az adás, a gyámolítás és a szeretet önmagában is olyan örömet, önbecsülést és értéket jelent, amit az orvosnak érdemes, sőt kell is gyakorolnia” (Prof. Dr. Széll Kálmán).

Szöveg és fotó: Dr. Kovács Mónika Ph.D.