Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Van időm Rád! - Anya-lánya hétvége a Martineum Felnőttképző Akadémián

Anya-lánya hétvégeNegyedik alkalommal került sor 2019. január 18-20. között a Martineum Felnőttképző Akadémián a Van időm Rád - Anya-lánya hétvégére.

Anya-lánya hétvégeElsőszülött lányommal izgatottan vártam a program kezdetét. Nemrég édesapjával vett részt egy hasonló, apáknak és lányuknak szervezett hétvégén. A hazaérkezésük után még napokig szinte tapintható volt a közös hullámhossz, a titkos összekacsintásaikat megirigyeltem.

Ez a hétvége csak kettőnkről szólt. Félretettünk mindent, hogy egymással minőségi időt tölthessünk. Csak mi ketten. Együtt.

A hétvége kezdetén az egymásra hangolódást a szociális testvérek segítették játékokkal, lelki gondolatokkal. Ünnepélyes, megható volt a pénteki nap zárása, amikor kis mécses fényénél anya és lánya megáldottuk egymást.

Anya-lánya hétvégeA szombati nap délelőttje mentálhigiénés gyakorlatokkal telt. Kovács Andrea mentálhigiénés szakember irányító kérdései és a közös beszélgetés rávilágított, hogy más családoknak is hasonló örömeik és problémáik vannak kamasz lányaikkal. Bizony, tenni kell azért, hogy a kapcsolat gyermekeinkkel jobb legyen. Ez a program ráébresztett arra is: ha megismerem az Istentől rám bízott gyermeket, könnyebben megbízom benne. Ha ismerem, akkor az elfogadás is könnyebb, hitelesebb, és a lányok is jobban megértik a szülő szerető jószándékát, gondoskodó szeretetét.

Anya-lánya hétvégeEbéd után Nacsa-Németh Szilvia türelmes segítségével hőre keményedő gyurmából ékszereket alkottunk egymásnak-magunknak. Sorra készültek a szebbnél szebb medálok, fülbevalók, melyeket este már büszkén viselhettünk is.

A hétvége elsősorban a közös időtöltésről szólt. Ezt szolgálták a vicces páros feladatok, a szombat esti vidám vetélkedő, de az anya-lánya pingpong és csocsómeccsek is.

Vasárnap délelőtt a szentmise után a páros beszélgetésé volt a főszerep. Jó volt odafordulással, nyitottsággal is kinyilvánítani egymás iránti szeretetünket.

Kívánom, hogy még sok szülőnek és gyermekének legyen lehetősége a rohanó hétköznapokba színt vinni egy ilyen vagy hasonló meghitt hétvégével!

Szöveg: Molnárné Magyar Gabriella