Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Magyar Domonkos Rendtörténeti kiadványok bemutatója Szombathelyen

2019-01-30-mdr-konyvbemutato-szombathely2019.január 30-án mutatták be Szombathelyen a Magyar Domonkos Rendtörténet sorozat legújabb köteteit. Az élő közvetítés megtekinthető itt.

https://www.youtube.com/watch?v=vgaKpZb_DCE

KötetbemutatóA sor folytatódott. Újabb, a domonkos rend magyarországi történetét feldolgozó kötetek láttak napvilágot nemrég, amelyeket Szombathelyen, az Egyházmegyei Levéltár épületében is bemutattak a nagyközönségnek. Miért fontosak ezek a kötetek, mit árulnak el a domonkosok hazai történetéről? Zágorhidi Czigány Balázs, a vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény vezetője a martinus.hu-nak adott interjújában kiemelte: a kötetek nem összefüggő rendtörténetet tartalmaznak. Megtalálható köztük a Domonkos Rend 800 éves évfordulója alkalmából szervezett, 2016-ban tartott konferencia előadásainak írott változata. Kiemelt helyet foglal el a kiadványok között Implom Lajos OP (1903-1969) Adatok a Szent Domonkos-rend magyarországi tartományának történetéhez című munkája. A szerző, aki a szerzetesrendek 1950. évi feloszlatása idején a magyar domonkos provincia elöljárója volt, egész élete során gyűjtötte a rendtartomány történetére vonatkozó adatokat, majd a középkori részt élete vége felé mint az Akadémiai Könyvtár könyvtári segédmunkása tisztázta le és hagyta ránk. Bőle Kornél naplója és az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Domonkos Nővérek 150 évét bemutató kötet is az érdeklődők elé került.

KötetbemutatóMint Zágorhidi Czigány Balázs megjegyezte: az elmúlt években folytatott intenzív kutatások, gyűjtések, publikálások ellenére sem tudnak még a szakemberek összefüggő képet alkotni a Domonkos Rend magyarországi történetéről. Vannak jól dokumentált korszakai a rendnek, pl. a középkor, de hiányos a kép pl. a rend 16. századi történelméről, amikor hazai tevékenységük megszűnt, és a 17. századi újjászerveződés is csak vázlatosan ismert. Ellenben a domonkos nővérek 150 éve jól dokumentált, így az alapítástól egészen napjainkig jól nyomon követhető életük, munkásságuk. Az elmúlt években sokan kezdték el a rend magyar történetét kutatni, emelte ki Zágorhidi Czigány Balázs. A kutatók elkötelezett munkájának, valamint a vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény munkatársainak tevékenysége nyomán azonban újabb és újabb kötetek láthatnak majd napvilágot, amelyek révén talán teljesebb lehet a kép a jövőben a domonkosok hazai történetéről.

Ebben a sorba illeszkedik a január 30-án tartott könyvbemutató is. A nagyközönség számára számos újdonság hangzott el a rend történetével kapcsolatban azon a beszélgetésen, amelyen Zágorhidi Czigány Balázs, Gilányi Magdolna és Farkas Éva Imelda nővér mutatták be a kiadványokat.