Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A hívek adományiból újítják fel a zalalövői templomot

ZalalövőA padok cseréjével folytatódik a zalalövői Szent László-templom belső felújítása. A költségeket hívek adományaiból fedezik, ennek megfelelően folyamatosan készülnek az újabb ülőalkalmatosságok. (www.zaol.hu)

Horváth István Sándor plébános elmondta: az 1924 és 1927 között emelt épületben elsőként a kövezetet cserélték ki. Ennek nemcsak esztétikai okai voltak, hanem a templom állagmegóvását is elősegítette, hiszen a régi, cementes járólapok az anyaguknál fogva magukba vonzották, majd átvezették a falakra a nedvességet.

A járófelület cseréjét úgy oldották meg, hogy annak betonalapzatát is eltávolították, így a jelenlegi járólapok alá légáteresztő réteg került, s ezzel vélhetően végleg vagy legalábbis hosszú távra sikerült kiküszöbölni a vizesedést. – A kövezet cseréje pályázati forrásból mehetett végbe – folytatta Horváth István Sándor.

– A munkálatok során az elkorhadt és balesetveszélyessé vált régi padok is végleg kikerültek a templomból. Helyükre új, egyedi készítésű ülőbútorokat gyártatunk. Amíg ezek el nem készülnek, addig átmenetileg a Szent Márton házból áthozott székekkel rendeztük be a templomot, így a híveknek továbbra sem kell a szentmiséken állniuk. István atya tréfásan megjegyezte, a templom így egy időre tehát „székesegyházzá” változott, de az átmeneti állapot vélhetően nem tart sokáig. Még tavaly kérte a híveket: adakozással segítsék előteremteni az új padok költségeit.

– Szó szerint nagy fába vágtuk a fejszét: harminc darab padra lenne szükségünk, melyeket az anyagi lehetőségeink függvényében készíttetünk el – folytatta a plébános. – Jelenleg hatnál tartunk.

A padok gyártásánál, a hívek véleményét is kikérve, arra szintén figyeltünk, hogy azok alkalmasak legyenek a templomi liturgiák megtartásához, kényelmesen elférjenek benne a templomba járók, a szentmisék során térdre tudjanak ereszkedni, jól kialakított legyen a háttámlájuk, illetve az imakönyvek számára is legyen megfelelő hely.